”Det här är vad jag menar”

Sveriges förbundskapten i friidrott om Grekland och misstankarna om dopning

SPORTBLADET

Efter EM i München kunde man i vissa kvällstidningar läsa att jag skulle ha sagt att:

"Vi är bombsäkra på att grekerna är dopade!"

Vad jag har sagt är att "jag misstänker mycket starkt att många greker är dopade och att dopningmoralen är mycket låg i Grekland". Även detta är naturligtvis ett mycket starkt uttalande men ändå inte uttryck för en ren anklagelse!

Foto: ANDERS DEROS
Ulf Karlsson, förbundskapten för friidrottslandslaget.

Många kan undra vad jag har för grund för att uttala mig så starkt i denna fråga. Tyvärr uppvisar de senaste decennierna allt för många oetiska företeelser i den grekiska friidrotten som det är svårt att tro bara beror på tillfälligheter.

Här är några exempel :

De senaste 12 åren har 10 grekiska friidrottare officiellt fällts av IAAF med olika straffpåföljder. Sju av dessa har tillhört världseliten och den stora hjältinnan var Anna Veruoli som vann EM i spjut på hemmaplan i Aten 1982 med hjälp av dopning.

Flera svenska elitfriidrottare har vittnat om att de vid flera tillfällen i samband med tävlingar i Grekland har tillfrågats om de har" problem med dopning "och att de i så fall skulle slippa bli uttagna till dopningtest!

Gång efter annan har utsända dopningskontrollanter inte kunnat utföra tester på de grekiska friidrottarna eftersom de inte har funnits där de har uppgivit att de ska vara.

Vid Atens GP-tävling den 10 juni i år var merparten av den grekiska friidrottseliten anmäld och på plats för att tävla. I pressreleaser dagarna före tävlingen beskrevs att man var nyfiken på formen hos bland annat Ekatarerini Thànou och Konstadinos Kendèris. Några dagar före tävlingen spreds ryktet att det skulle göras tester dagen före tävlingen. Just den dagen försvann flera av de bästa grekerna från hotellet och startade sedan inte heller i tävlingen! Inga skador eller andra orsaker rapporterades.

Arne Ljungqvist, som är den kanske främste experten på dopningsfrågor inom Internationella Friidrottsförbundet (IAAF), har flera gånger uttryckt sin förtvivlan över på vilket sätt grekerna sköter sina dopningskontroller.

Jag vill även framhålla att jag långt ifrån är ensam i uppfattningen om greklands låga moral i denna fråga. Flertalet av mina kollegor från övriga nationer liksom mängder av mediafolk, ställer sig lika tveksamma till de märkliga "turerna" kring Grekland i dopningfrågan.

Man kan också undra varför inte de bästa grekerna tävlar på de stora internationella galorna före mästerskapen. Många av de bästa hade inför årets EM endast gjort en eller högst ett par tävlingar i mindre sammanhang på hemmaplan. Det normala är annars för andra elitfriidrottare att de behöver tävla sig i toppform!

Låt vara att ovanstående punkter inte direkt bevisar att någon eller några andra greker än dem, som fällts av IAAF, har dopat sig. Men för mig och många andra pekar denna indiciekedja mot att det inte står rätt till i Grekland när det gäller dopningmoral. Det är min bestämda uppfattning och mina synpunkter - det vill jag än en gång påpeka.

Om Grekland vill rentvå sitt dåliga rykte borde man själv bjuda in utländska dopningskontrollanter för att, när som helst under året, kontrollera sina idrottare, på samma sätt som våra svenska friidrottare står till förfogande för tester vilken dag och vilken tid på dygnet som helst året runt. I motsats till vad som förefaller vara fallet i Grekland välkomnar de våra dessutom dessa tester!

Ulf Karlsson