Olsson mot nya höjder

"Rent fysiskt tror jag att jag skulle kunna hoppa 2,35"

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Kan Christian Olsson hota världsstjärnorna Staffan Strand och Stefan Holm i höjdhopp?

I dag ska han i varje fall försöka.

- Jag kan hoppa allt mellan 2,15 och 2,30, tror Christian Olsson.

Foto: ROGER LUNDSTEN/BLR
UTMANAR HOLM & STRAND I kväll ska de hedra den bortgångne Viljo Nousiainen - som av många anses ligga bakom det svenska hoppundret - med en gala. "Han la grunden till allt mitt kunnande", säger trestegskungen Christian Olsson, som utmanar Staffan Strand och Stefan Holm i - höjd.

Många glömmer att Christian Olsson en stor del av sitt friidrottsliv tränat höjdhopp och att det var först för ett par år sedan han beslöt sig för att satsa på tresteg.

- Rent fysiskt tror jag att jag skulle kunna hoppa 2,35, men tekniskt kan jag ha en del problem med ribbpassage och tajming, förklarar Christian.

I dag på Slottskogsvallen kommer stora delar av den svenska världseliten på besök. Med höjdhoppet som den självklara höjdpunkten. Både Staffan Strand och Stefan Holm har ju varit imponerande under året och har i princip gjort 2,30 till en självklarhet.

- Dom två är ju bäst i världen och är grymma. Men om dom misslyckas och jag får flyt så kanske, kanske jag har en liten chans... men egentligen inte, säger Christian Olsson och ler.

Ser fram mot duellen

På träning för ett par veckor sedan testade han höjdhopp för första gången på ett tag för att se om hans högerfot höll. Då gled han över 2,23 med luft mellan. Nu ser han fram mot duellen med Strand och Holm.

- Jag har ju gjort ett otal träningspass här på Slottskogsvallen och jag kommer att ha skitkul här på tävlingen, säger han.

Också Staffan Strand tror att Christian Olsson kan hoppa bra.

- Christian är ju från en annan planet och han har mycket kvar att ge i höjd, förklarar han.

Men Strand kommer knappast att lägga sig och låta någon annan vinna i onödan.

Sjöberg har rekordet

- Nej, jag ger järnet varje tävling och förhoppningsvis kan jag hoppa bra här i morgon (läs i dag). Hela Slottskogsvallen andas ju friidrottshistoria och jag ser fram mot detta, säger han och ler i solen.

En gång i tiden hoppade Patrik Sjöberg 2,39 på just Slottskogsvallen. Kanske kan någon av herrar Holm och Strand förbättra det i dag. Höjdtävlingen börjar 18.05.

Martin Strömberg