Tre långa kliv till paradiset

Christian Olsson flyttar till Monaco: Jag tror stenhårt att det ska funka

SPORTBLADET

Nu är Monaco nära för Christian Olsson. Redan i nästa vecka åker han ner för att söka uppehållstillstånd och leta lägenhet. Men frågan är vad flytten betyder för trestegskarriären.

– Jag tror stenhårt på att det kommer att funka, säger han.

Foto: ANDERS DEROS
Flyr Sverige? Christian Olsson har blivit världens nye trestegskung och därmed har han fått angenäma problem – alla pengar han drar in gör att han måste flytta utomlands av skatteskäl. Därför är han nu nära att bli granne med Kajsa Bergqvist i Monaco.

Natten till i tisdags kom Christian Olsson hem till Sverige efter två veckors semester med flickvännen på Maldiverna.

Redan samma dag körde han första träningspasset inför den kommande säsongen. En säsong som kan bli historisk. Om resultatutvecklingen fortsätter blir Christian Olsson först i världen över 18 meter inomhus.

– Det skulle vara kul att åtminstone sätta nytt världsrekord inomhus, i fjol hoppade jag 17.80 och det är bara tre cm från rekordet, säger han.

Christian Olsson strålar av tillförsikt när Sportbladet träffar honom i Slottsskogen i södra Göteborg. Här trivs han i friidrottshallen hundra meter bort har varit ett andra hem för Christian Olsson ända sedan han var tio år.

Men snart är det slut med det. Efter månader av funderingar verkar det som om europamästaren i tresteg bestämt sig för att lämna Sverige för skatteparadiset Monaco.

Nästan säker på att flytta

– Jag är nästan säker på att jag kommer att flytta och troligtvis kommer det att ske ganska snart. Det kan bli redan i november, säger Christian Olsson.

Det handlar naturligtvis om pengar. Genom att skriva sig i skatteparadiset Monaco får Christian behålla betydligt mer av inkomsterna än om vad som är fallet i Sverige.

– Chanserna att jag flyttar dit är 90–10, säger han.

Vad händer närmast?

– Jag åker ner nästa vecka tillsammans med min manager för att träffa de myndigheter i Monaco som utfärdar uppehållstillstånd och för att kolla på bostad.

Mycket lägre skatter

Hur mycket tjänar du på att skriva dig i Monaco?

– Vet inte, men jag kommer förstås att gå plus jämfört med vad jag får dra av på skatten här hemma.

Hur mycket har du tjänat i år?

– I prispengar hamnar jag över miljonen, sedan tillkommer deltagarinkomster från vissa arrangemang och sponsorer, men jag har ingen koll på hur mycket det är.

Du är en av Sveriges populäraste idrottsmän idag, är du inte rädd för att folk ska se dig som en skattesmitare?

– Jag vet inte, det är inget nytt att idrottare flyttar till Monaco. Jag tror de flesta förstår att det här är något jag måste göra, hade jag inte problemen med skatten här hemma så hade det inte funnits någon anledning att flytta.

– Jag kan tjäna mina pengar på tresteg i max 10–12 år om jag får en lika lång karriär som Jonathan Edwards och självklart måste jag kunna spara så mycket som möjligt av de pengarna så att jag kan leva även efter karriären.

Flyttar flickvännen med dig?

– Nej, hon har jobb här hemma och samtidigt vill jag lära mig att ta vara på mig själv. Jag har bott hemma hos föräldrarna i hela mitt liv så jag vill bo själv innan jag flyttar ihop med någon.

Vad skulle kunna få dig att ändra flyttplanerna?

– Steget från att bo hos föräldrarna till att flytta utomlands har tidigare fått mig att tveka, men det är två timmars flyg hem till Sverige om man längtar hem. Sen är det inget som hindrar mig från att flytta hem igen om det inte fungerar, och det är ju skönt att veta.

Det låter som du bestämt dig?

– Det lutar mer och mer åt det. Jag har ju tur eftersom Kajsa (Bergqvist) redan är där nere. Hon har berättat hur allting runt omkring fungerar med boende, mat och träning. Hon säger att det är viktigt att man hittar en vardag som fungerar.

Granne med Kajsa?

Blir ni grannar?

– Inte omöjligt. Hon bor fint, jag har varit och kollat på hennes lägenhet på 13:e våningen med utsikt mot havet och bergen.

Hur påverkas din träning av en flytt?

– Jag tog inga beslut att sätta det hela i rullning förrän jag snackat igenom det med Yannick. Han är viktigast för mig när vi närmar oss tävlingarna och tekniken ska slipas. I vinter kommer vi att spendera tre veckor ihop på ett träningsläger i Sydafrika strax före tävlingsperioden.

Men Yannick Tregaro, som tränat Christian Olsson sedan 1999 är bekymrad över flyttplanerna.

– Det här förändrar situationen radikalt. Även om jag förstår Christians dilemma så hade jag helst sett att han stannat ett år till i Göteborg.

En flytt innebär att Christian Olsson får träna betydligt mer på egen hand vilket inte är helt oproblematiskt. Det stora målet inför nästa säsong är att förbättra snabbheten, men sådan träning kräver närvaron av en skicklig tränare som både kan instruera och gå in och korrigera.

– Christian är fortfarande ung och har mycket kvar att lära sig, inte minst när det gäller att springa fort men det går inte att skola in ett snabbare löpsteg på distans, säger Yannick Tregaro.

Edwards är mycket snabbare

För att vara en trestegshoppare i världseliten är Christian Olsson fortfarande ganska långsam – huvudkonkurrenten Jonathan Edwards springer 100 meter ungefär en halv sekund snabbare. Att Örgrytehopparen trots det hoppar lika långt som britten säger en del om hans spänst.

Christian Olsson är övertygad om att han kan förbättra sin snabbhet även om han flyttar till Monaco.

– Jag tror stenhårt på att det kommer att funka, det handlar om träningsdisciplin. Om jag behöver hjälp utöver träningsläger och tävlingar så finns det ingenting som stoppar mig från att resa till Sverige.

Yannick Tregaro säger att han inte hunnit prata igenom läget med Christian ännu och han därför inte vet hur mycket tid han får med sin adept.

– Vi får givetvis lösa det här så bra som möjligt. Jag kommer självklart att åka ner till honom men jag kan inte åka hur mycket som helst eftersom jag har andra aktiva att ta hänsyn till, säger han och tillägger:

– Jag hoppas att det dröjer ett par månader innan han åker så vi hinner arbeta med snabbheten ordentligt nu de närmaste veckorna.

Världens nya trestegskung tycker till om:

Thomas Reckman