Nästa säsong kan Kajsa tjäna miljoner

Damernas höjd blir Golden League-gren

SPORTBLADET

Kajsa Bergqvist strålande hoppning i somras har gett resultat.

Damer höjd blir Golden League-gren nästa säsong och grenen klassas nu som en ”premium event” – med nära 150 000 kronor i förstapris – i varje tävling.

Dessutom dubblas jackpoten i Golden League till en miljon dollar, eller närmare tio miljoner kronor.

Foto: Jan Johannessen
Kajsa siktar på guld.

Med maximal utdelning kan det ge Kajsa totalt nära elva miljoner kronor – bara i Golden League.

Nu är väl chansen försvinnande liten att hon skulle vara ensam om att vinna sin gren i samtliga sex Golden League-tävlingar, men summorna visar att friidrotten närmar sig de största idrotterna i pengarullning.

Men det var en högoddsare att damer höjd skulle hamna bland de endast sex grenar totalt för damer och herrar som klassas som Premium event-grenar.

– Men damernas höjdhopp höll så hög resultatnivå att det var en av sommarens absolut bästa grenar, säger Kajsa manager Daniel Wessfeldt.

– Och det var framförallt Kajsas förtjänst. Det är oerhört imponerande att göra så många tävlingar över två meter som hon gjorde.

Kajsa kan boka sina tävlingar i sommar redan nu.

Värre för herrarna

Det är värre för de svenska höjdherrarna Stefan Holm och Staffan Strand.

– Ja, det hade ju varit enklare att ha de sex Golden League-tävlingarna och sluppit fundera, säger Stefan Holm.

Galatävlingarna kommer att komma mycket tätt inpå VM i Paris nästa sommar. Den stora Golden League-galan i Zürich ligger endast en vecka före VM-starten.

Men första friidrottsfesten arrangeras redan 14–16 mars i Birmingham. Då avgörs inne-VM med Kajsa, Christian Olsson och alla de andra svenska stjärnorna i startfälten.

Mats Wennerholm