De har gett upp Sverige

Ludmila vill inte prata – enda tolkningen jag kan göra är att hon inte bryr sig

SPORTBLADET

Och där kommer hon i en svart och röd träningsoverall och en boxerhund med lite för snälla ögon för den roll han borde ha.

Ludmila Engquist fyller ett år som Icke Önskvärd Person i dag.

Ett tv-team överräckte presenten. En Icke Önskvärd mikrofon rakt upp i ansiktet.

Foto: tv 4
I dag är det exakt ett år sedan Ludmila Engquist avslöjade att hon hade dopad sig under bobsatsningen. Dagarna efter avslöjandet skrevs mängder av artiklar om Ludmila och hennes make Johan. Paret flyttade till Spanien och vägrade att uttala sig ytterliga

Nike-overallen lyste mot den vackra muren. Ingen reträttväg där när hon ville fly undan den efterhängsna fotografen. Instängd. Jagad.

Ludmila såg mager och sjuk ut, sas det.

I alla fall av den till lätt gaggighet utklädde tyske grannen.

Jag vet inte det. Jag tyckte hon såg rätt normal ut. Ganska normal i kroppen och ganska okej ut i ansiktet om man tror sig kunna utläsa i ansiktet hur en människa mår.

Hade på sig kläder från sponsorn

De korta filmade sekunderna av mötet man fick se fyra gånger i TV 4:s oerhört suggestiva reportage visade alltså knappast en människa under djup depression. Om hon inte blev det av TV 4-besöket.

Men det var ju alltid kul att se att hon hade samma sponsor som sist det begav sig. Nike sviker inte. Fast kanske måste hon numera köpa sina Nike i butik som vi andra dödliga.

Några röster – inklusive den välkammade ordförande Bengt Westerberg – antydde att Ludmila varit alltför styrd av sin make Johan.

Alla skyddas

Han kanske har rätt i det. Bengt kom liksom inte riktigt till när det gällde Ludmila. Kanske var det därför han en gång vid något stort grandiost guld stängde ute hela mediakåren för att få fira Ludmilas guld i fred. Jag vet inte.

Men att påstå att det är särskilt anmärkningsvärt att idrottsstjärnor styrs och skyddas av någon speciell person är helt fel. Alla våra stjärnor skyddas av någon. Mot jobbiga journalister, jobbiga sponsorer, jobbiga tv-team, jobbiga arrangörer.

Det är inte negativt. Det är ofta nödvändigt. Utan skydd mot alla som vill dansa och flamsa kring guldkalven blir det inga världsresultat.

Så Johan är inte unik.

Johan kanske bara var lite duktigare än de andra.

Kanske lite vansinnigare och lite för skolad i det östeuropeiska tänkandet.

Det blev deras fall.

Det blev Johans och Ludmilas lycka. Och det blev deras fall.

Nu sitter de på en lyxort i Spanien och fyller sina dagar med nåt som ingen riktigt vet vad det är.

Deras varumärke i Sverige är totalförstört. Ingen vill ta i dem med tång. Deras forna kollegor talar om dem som om de fuskat hela livet.

Det är på det hela taget ett sorgligt spel som utspelar sig varje gång Ludmilas namn kommer upp i idrottsvärlden. Alltid är det någon som vill positionera sig genom att prata illa om Johan och Ludmila.

I Spanien kan de leva på pengar de drog in under de goda åren. Mångmiljoninkomsterna har de av allt att döma placerat väl. Kanske räcker pengarna livet ut för dem båda.

Kanske är de snart slut.

Det sannolika är dock att de räcker.

Johan var duktig. Ludmila sprang duktigt. Pengarna strömmade in.

Däremot undrar jag lite över vad de sysslar med rent strategiskt.

En mediatränare skulle knappast uppmuntra dem att gömma sig nånstans ner i Europa år efter år. Jag antar att de skulle få rådet att ställa upp när de känner sig mogna för det. Helst så fort som möjligt. Bita huvudet av skammen och prata och svara på frågor och sen skulle skammen avta och intresset skulle svalna och media och Ludmila och Johan skulle kunna gå vidare.

Ingen kommer vidare

Nu händer ingenting. Samma videor med uttalanden av Patrik Sjöberg visas varje gång där han påstår att hon varit dopad hela tiden. Ingen kommer vidare.

Men Johan och Ludmila ställer inte upp.

Enda tolkningen jag kan göra av det är att de faktiskt inte bryr sig längre.

De har gett upp Sverige.

Om det beror på att de inte tror sig kunna återvinna folkets kärlek eller om det beror på att de inser att det inte finns mer pengar att tjäna i gamla Svedala har jag ingen aning om.

Lasse Anrell