”Morsan tar nya tag”

Blöjbyten mellan tränings- momenten när Erica laddar för comeback

1 av 3 | Foto: Magnus Sandberg
SPORTBLADET

Här tränar Erica Johansson för comeback i världstoppen.

Med halvårsgamla dottern Tess som ständig följeslagare.

– Nu tar morsan nya tag. Jag har glömt det som varit. Och jag gör comeback för att hoppa sju meter, säger Erica.

Erica är den bortglömda världsstjärnan, i ett friidrotts-Sverige där det plötsligt börjat regna mästerskapsmedaljer.

Efter en skada som stoppade säsongen 2001 i förtid och mammaledighet under sommaren 2002, är Erica inställd på att ta sig tillbaka till den absoluta världstoppen i längd.

För det var där hon befann sig när hon plötsligt fick göra uppehåll

Femma i världen med nya svenska rekordet 6.99 år 2000 och nia 2001, trots att hon bara hann med tre tävlingar på försäsongen. Då hoppade hon 6,87 i en tidig apriltävling i Fort de France, trots att tävlingen avgjordes i hällregn.

– Jag ska väl egentligen inte säga det här, men hade Erica fått vara skadefri den säsongen, är jag övertygad om att hon slutat som etta i världen, säger hennes tränare Tord Henriksson.

Det kändes också som om jättetalangen Erica äntligen var på väg att ta det där sista klivet alla väntat på, till den absoluta toppen. Det steg Kajsa Bergqvist tog i somras.

”Hade ont överallt”

– Men så small det till i foten i en tävling i Grekland och så var den säsongen över, säger Erica.

– Det gick inte att hoppa mer. Och det var inte bara foten. Jag hade ont lite överallt. När Tord tog över huvudansvaret för min träning ökade han träningsdosen väldigt fort och under kort tid. Kroppen var kanske inte riktigt förberedd på det.

Ändå förvånade det många att Erica plötsligt meddelade att hon var med barn och förlängde tävlingscomebacken med ytterligare ett år.

Precis på tröskeln till det stora genombrottet.

Bestämde sig i sängen

När bestämde du dig för att skaffa barn?

– Under ett samlag.

Kan jag skriva det?

– Javisst. För så var det. Jag har alltid varit impulsiv. Vill du ha barn, sa jag och han sa att han ville. Det var så det gick till. Under ett samlag. Att jag var skadad bidrog till viss del, eftersom jag alltid känner mig mer harmonisk då jag är skadad och kan vara hemma och ta det lugnt.

– Men redan när jag träffade Stefan (Gustafsson och Ericas pojkvän, vår anm) året innan, tänkte jag att nästa år är ett bra år att skaffa barn.

Krångligare behöver det tydligen inte vara för en del.

Och slutresultatet blev lilla Tess, som nu kryper omkring bland sina leksaker medan mamma tränar på Bosön utanför Stockholm.

En ny liten träningskompis och ett nytt mammaliv.

– Ja, det är ju inte bara att slänga ner träningskläderna och sticka i väg längre, utan att behöva tänka på något annat, säger Erica.

”Krävs mer planering”

– Det krävs mer planering, men jag har massor av barnvakter som hjälper mig hemma i Göteborg. Och Stefan är musiker och jobbar mest på helgerna. Så han är hemma mycket i veckorna. Så det funkar bra.

Nu blir det blöjbyten mellan de olika momenten i träningen, men Erica ser oerhört vältränad ut.

Och hon tränar för att ta sig tillbaka där hon slutade.

– Ja, jag skulle aldrig satsa så här hårt för att hoppa 6.50. Jag vill hoppa sju meter. Jag vill ha svar på hur bra jag kan bli. Det är det som driver mig. Skulle jag ha slutat nu, hade jag fått undra resten av livet.

Kan bli en sensation

Erica har kvar att bevisa att hon kan lyckas även på mästerskap. Det senaste i OS i Sydney slutade i ett riktigt fiasko, då Erica inte ens överlevde kvalet efter sin i övrigt bästa säsong någonsin, med seger i bland annat Golden League-tävlingen i Monaco.

– Men skit i det förgångna, säger hon.

– Jag har lagt allt det där bakom mig nu.

”Nya” Erica kan bli en sensation i sommar.

Mats Wennerholm