Gunder Hägg ville dopa sig

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET
Hägg på 40-talet.
SPORTBLADET

Inte heller den på 40-talet så framstående svenske löparen Gunder Hägg tycks ha varit främmande för konstgjorda prestationshöjande medel.

Enligt ett brev som Upsala Nya Tidning publicerar i dag skrev Gunder Hägg 1944 till sin läkare och bad om något "som piggar upp humöret".

UNT har talat med Gunder Hägg som säger sig inte minnas något av brevet till läkaren.

I brevet, som skrevs till doktor Olof Nilson i Gävle, skriver Gunder Hägg att han inför den kommande säsongen har tänkt att göra sitt bästa på idrottsbanan men saknar den rätta lusten. "Kan Ni ge mig någon sortens medicin som piggar upp humöret så att jag med andra ord kan bli bättre i löpning, så bra som jag aldrig har varit. Jag vet att detta är dumt men har ingen annan utsikt att komma i den form jag önskar".

Testade aldrig

Den förra världsstjärnan, bosatt i Malmö, är i dag ointresserad av att kommentera brevet. Han säger emellertid att fenedrin förekom under 40-talet men att han själv aldrig var nyfiken och aldrig prövade prestationshöjande medel.

Professorn i idrottshistoria vid Stockholms universitet, Jan Lindroth gör en friande tolkning av brevet. Dopning var okänt för Hägg enligt Lindroth.

- Det var tydligen en ny tanke hos Hägg. För mig är brevet ett starkt argument för att Hägg inte var dopad, säger Lindroth.

Gunder Hägg, född 1918, är en av Sveriges genom tiderna främsta idrottsmän. Han satte 15 individuella världsrekord under 1940-talets första halva.

TT-Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM