Nej, tack!

Bilden som kan stoppa Jones & Montgomery i Europa

SPORTBLADET

Marion Jones och Tim Montgomery kan få nej tack av arrangörerna till DN-Galan i sommar.

På grund av att de tränar med Ben Johnsons dopingbefläckade tränare Charlie Francis.

- Vi ska ha ett möte om det i april, säger DN-Galans Rajne Söderberg.

Foto: REUTERS
Friidrottsvärlden chockades i slutet av december när det kablades ut bilder där Marion Jones och Tim Montgomery tränas av dopningscoachen Charlie Francis. Nu funderar arrangörerna av de stora galorna i Europa på att bojkotta världsstjärnorna.

Redan i december spreds bilderna på hur paret Tim Montgomery och Marion Jones tränade med Francis i Toronto.

Ben Johnsons gamle tränare erkände efter OS i Seoul att han medverkat till att dopa fyra av sina löpare med anabola steroider.

Många reagerade med stor förvåning över att världsrekordhållaren Montgomery och bästa kvinnliga sprintern Jones nu också använder sig av Francis.

Nu kommer också återverkningarna.

Marion Jones och Tim Montgomery hotas av en bojkott av Golden League-tävlingarnas arrangörer.

- Vi inom Euromeetings (sammanslutning med de 50 största friidrottstävlingarna) har ett möte i april där det här kommer diskuteras, säger DN-Galans Rajne Söderberg till Sportbladet.

DN-galan följer efter

- Om rekommendationen blir att inte bjuda in Jones och Montgomery till tävlingarna så kommer vi följa det. Vi i Stockholm har alltid varit i främre linjen i de här frågorna. Vi har till exempel undvikit att ta med friidrottare som tidigare varit fällda med maxstraffet, två års avstängning.

Vad har du för personlig uppfattning i det här fallet?

- Det är en mycket komplicerad fråga. Varken Jones eller Montgomery är ju fällda för något. Men deras agerande är oerhört förvånande. Jag fattar inte hur de tänker.

- Om rekommendationen blir att undvika Jones och Montgomery för att de tränar med Francis så finns det ju fler aktiva som inte borde få ställa upp i galorna. Såna som tränas av före detta östtyska friidrottstränare.

- Allra enklast vore ju om de helt enkelt inser sitt eget bästa och slutar att träna för Francis, säger Rajne Söderberg.

Marion Jones och Tim Montgomery har hittills inte kommenterat valet av Francis som rådgivare.

De aktiva håller med

DN-Galans ledning med ordföranden Lars Sandström och direktören Söderberg i spetsen är helt eniga i frågan - och backas säkerligen också upp av många svenska aktiva.

- Om det blir en bojkott är det ett bra initiativ, det är bra för friidrottens rykte, säger världsettan i höjdhopp Stefan Holm. Samtidigt har jag allt för många gånger hört om sådana här hot som det i slutändan inte har blivit något av.

Michael Wagner