Jones bryter med dopnings-tränare

Avslutar samarbetet med Ben Johnsons gamle coach

SPORTBLADET

Trefaldiga olympiska mästarinnan Marion Jones bryter samarbetet med Ben Johnsons gamle tränare Charlie Francis.

Det uppger den engelska tidningen The Guardian.

Foto: ap
Marion Jones.

Enligt Guardian har Jones den senaste tiden satts under hård press av sponsorn Nike. Utåt har Nike sagt att det är upp till Jones att fatta sina beslut, men enligt tidningen har företaget hotat att lägga ned sina planer på en annonskampanj i mångmiljondollarklassen inför OS 2004, med Jones i förgrunden, om hon inte gör sig av med Francis.

Nike betalar Jones runt 70 miljoner kronor för att hon marknadsför företagets produkter.

Uppmuntrade Johnson

Francis erkände under ed 1989 att han uppmuntrat Ben Johnson och andra friidrottare att ta anabola steroider. Johnson vann 100 meter och satte nytt världsrekord i OS-finalen i Seoul 1988, men avslöjades som dopad några dagar senare.

Jones bröt i förra månaden samarbetet med tränaren Trevor Graham och vände sig till Francis. Jones har inte lyckats förbättra sina personbästa de senaste fem åren.

I förra veckan ifrågasatte femfaldige OS-vinnaren Michael Johnson Jones val av Francis.

- Jag kan inte förstå hur någon kan välja Francis som tränare sedan han offentligt sagt att han uppmanade Ben Johnson att dopa sig och dessutom sade att ingen friidrottare kan bli framgångsrik utan att använda dopningsmedel.

Även Jones pojkvän Tim Montgomery, världsrekordinnehavare på 100 meter, har tränat med Francis. Vilka planer han har är ännu okänt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott