Klüft ratar piller: Jag vill bli bäst på husmanskost

"Ju renare mat desto bättre"

SPORTBLADET

Det är snarare regel än undantag att idrottsutövare äter kosttillskott.

Men friidrottens nya kelgris Carolina Klüft tänker inte stoppa i sig piller.

- Jag vill bli bäst i världen på husmanskost, säger hon.

Foto: HASSE SJÖGREN
Carolina Klüft tror inte att hon behöver några extra näringstillskott för att bli bäst i världen.

Sjukamperskan Carolina Klüft, aktuell i fyra grenar i helgens inne-SM, tränar elva hårda pass i veckan.

För att orka äter hon massor av mat. Bra mat.

- Jag vill äta ren mat, ju renare desto bättre. Det ska vara mat utan tillsatser och som inte är genmanipulerad, säger hon.

De flesta idrottsstjärnor är förstås medvetna om sin kosthållning. Men merparten av dem - liksom flera ledande näringsexperter - anser att det inte räcker med vanlig mat utan krävs tillskott.

"Känns onaturligt"

Den uppfattningen delar inte naturbarnet från Växjö.

- Jag kunde gjort det enkelt för mig och ätit tillskott, men jag vill inte. Jag har aldrig ätit det. För mig känns det onaturligt att ta tillskott när man kan få i sig samma ämnen genom vanlig mat. Men jag måste vara extra noga så jag får i mig allt som kroppen behöver och där får jag hjälp av min kusin Fanny Klüft som är min kostrådgivare.

Många idrottare hävdar att de aldrig skulle klara av att få i sig alla mineraler, vitaminer, aminosyror och annat utan tillskott?

- Det är inget fel att äta det, men för mig känns det rätt med bara mat. Jag ska bevisa att det går att klara sig utan tillskott. Går jag sönder och skadar mig så får jag väl tänka om.

Inte viktigt med pengar

"Carros" intresse för näringsrik mat har varit en förutsättning för hennes nya sponsorkontrakt, som presenterades i går. Jerringprisvinnaren blir affischnamn för ett företag som säljer ekologisk mat.

- Jag tror mycket på det här samarbetet. Jag kan själv lära mig mycket genom det här.

Avtalet med Global Flavour löper på två år. Frågan om hur mycket pengar det ger bemöter Carolina med glimten i ögat.

- Det är alltid intressant, men det är sånt som ni journalister inte får veta. Ha, ha. För mig är det roligt att bara känna att ett företag stöttar mig. Pengar är inte viktigt - de är ett nödvändigt ont.

Petra Thorén