Nu ska ”jäntungen” erövra hela världen

Men Carolina Klüft tänker inte på konkurrenterna: Jag är inte så intresserad

SPORTBLADET

BIRMINGHAM

Carolina Klüft ligger lågt inför VM i Birmingham.

– Det är är mitt första senior-VM. Det är säkert jättemånga duktiga tjejer med. Jag kan bara göra mitt bästa, säger hon.

Ja, gör det, Carolina.

För då blir det VM-guld.

Foto: ANDERS DEROS
Hon har inte gjort en enda femkamp inomhus i vinter – men det oroar inte Carolina Klüft. Hennes enda svaghet är kulstötningen, som blir mer utslagsgivande i en femkamp.

Carolina Klüft har inte gjort en enda femkamp i vinter och därför finns det ännu inget bevis på hur bra hon är – i poäng räknat.

– Nej, jag har inte gjort en femkamp sedan inomhus-EM i Wien förra året. Då kom jag trea. Nu är hela världen med. Jag har ingen aning om vad jag står, säger hon.

Men det räcker med att skaffa sig en poängtabell och ta reda på Carolina Klüfts personbästa tidigare i vinter, för att förstå att hon tillhör de absoluta guldfavoriterna.

Det finns bara ett realistiskt hot, åtminstone på papperet – ryskan Natalja Sasanovitj som var trea i EM i München i somras.

Svagheten – kulstötning

Då var Carolina Klüft överlägsen, men samtidigt handlar det om en helt annan gren inomhus, där man bara tävlar i fem grenar mot sju utomhus.

Och inomhus är den 29-åriga ryskan ett större hot än ute.

– Men jag tittar inte på andra, säger Carolina Klüft.

Carolina Klüft har nämligen en svaghet – kulstötning.

– Och eftersom det bara är fem grenar inomhus, är det svårare att plocka in det jag tappar i kula än det är utomhus, säger Klüft.

– Men det känns om jag är på gång i kula. Det har gått hyfsat på träningen. Det gäller bara att få till det på tävling också.

Trots svagheten har Carolina satt personligt rekord i kula i vinter med en stöt på 13.86.

Det är okej och till och med längre än ryskan Irina Belova hade i sin världsrekordserie 1992.

Men Sasanovitj stöter nästan två meter längre. När hon satte sitt världsårsbästa tidigare i vinter, hade hon en stöt på 15.76, ett mycket bra resultat. Men Carolina har ingen större koll på dem hon ska möta.

– Jag är inte så intresserad. Jag kan ju inte påverka dem, utan bara mig själv. Jag vill inte att det ska gå illa för någon annan. Jag går ut till den här tävlingen som jag alltid har gjort. För att ha kul och göra mitt bästa. Men självklart vill jag vinna. Det vill jag alltid.

Men har du verkligen så dålig koll på konkurrenterna?

– Jag känner igen ansikten. Det gör jag. Men jag kan inte sätta ihop ansiktena med ett namn. Jag är hopplös på det. Det har alltid varit så.

Sasanovitj största hotet

Allt pekar på att det inte blir en femkamp i inne-VM.

Det blir en tvekamp mellan Klüft och Sasanovitj och det blir en duell som inte kommer att avgöras förrän i det avslutande 800-metersloppet.

Sasanovitj har ett bättre årsbästa i tre av de fyra första grenarna och är överlägsen i kula. Carolina Klüft är betydligt bättre i höjdhopp, där hon är sju centimeter före ryskan.

Men Sasanovitj är ingen raket på 800 meter.

Det är Carolina, även om hon inte sprungit sträckan i vinter.

– Står det och väger tror jag hon gör vad som krävs på 800 meter. Hon har kapacitet att springa riktigt fort.

Guldchanserna?

– Tar hon inte medalj skulle jag bli förvånad. Men därifrån till guld är en annan sak.

Varför har hon inte tävlat i femkamp i vinter?

– Det fanns ingen anledning, då hon redan var kvalificerad för VM. Nu har vi kunnat träna och tävla precis som vi velat. Det har varit perfekt.

Hur perfekt får vi veta i morgon.

Tränaren om femkampen – gren för gren

Mats Wennerholm