"Jag tänker aldrig flytta till Monaco"

Carolina Klüft väljer tryggheten i Växjö före stora pengar

SPORTBLADET

Inget kan få Carolina Klüft att lämna Sverige och sitt älskade Växjö.

Inga lockrop från rika amerikanska universitet eller Monacos låga skatter.

Carolina Klüft, 20, har bestämt sig - hur många miljoner hon än tjänar.

- Ja, USA har jag sagt nej till och jag flyttar aldrig till Monaco. Aldrig, säger hon.

Stålkvinnan från Växjö flaggar istället för sin nya framtid.

Som ny student på universitetet i Växjö, med ett skräddarsytt program som ska ge henne en utbildning, samtidigt som hon kan satsa hundra procent på sin idrott.

- Jag trivs så bra hemma att jag aldrig skulle komma på tanken att flytta utomlands, säger Carolina.

- Varje gång jag varit utomlands, så älskar jag att komma hem. Det är där jag har mina vänner, mina nära och kära. Det är mitt skyddsnät. Det är viktigt för mig, betydligt viktigare än pengar.

Riktigt jobb efter karriären

- Och jag har inte tänkt att bara gå omkring och göra ingenting efter karriären. Jag vill jobba och tjäna ihop mina pengar som en vanlig människa.

- Idrottskarriären är ju kort och det kommer ett annat liv efteråt också.

Vet du vad du vill ha för yrke?

- Nej. Jag ska börja med att läsa fem poäng historia, så jag kommer att gå ut löst. Men det är en början. Läkare lär jag aldrig bli, utan kommer att satsa på samhällsvetenskapliga ämnen. Jag är mer lagd åt det hållet. Och jag vill inte jobba med något som har med idrott att göra. Så känns det just nu i alla fall. Jag vill göra något helt annat då karriären är över.

Carolina är i Stockholm för att presentera Växjö universitets nya satsning på ett specialprogam för friidrottare. Med Carolina Klüft som frontfigur ordnade sig finansieringen ungefär lika snabbt som det tar att genomföra en mångkamp.

Hon är lika het som vårsolen över Stockholms Stadion, där löparbanorna hittat fram ur snön och ger en föraning om den friidrottssommar som snart är här.

Tog guld i Birmingham

I inne-VM i Birmingham tog hon guld, och på femkampens avslutande 800 meter fattades några futtiga sekunder till ett nytt världsrekord.

- Dagen efter grämde jag mig, faktiskt. Jag fick en blackout under 800-metersloppet och fick för mig att jag gått ut hårdare än jag verkligen gjort. Därför slog jag av på tempot. Sedan visade det sig att jag hade krafter kvar. Men det är historia nu. Nu ser jag bara framåt.

Framåt mot den ny rekordsommar.

Så tävlar vårt mångkampsess i sommar

Mats Wennerholm