”Det gäller att välja rätt föräldrar”

Foto: patrik lindvall
SPORTBLADET

Marion Jones och Tim Montgomerys bebis kommer också bli världsmästare.

Eller?

Sportbladet har undersökt vad som krävs för att ovanstående påstående ska slå in.

Med världens snabbaste mamma och världens snabbaste pappa borde man ha bra utsikter för att själv kunna springa i kapp vinden. Eller betyder inte generna särskilt mycket när man pratar om idrottslig fallenhet?

- Det finns ingen forskning där man har kunnat fastställa inflytelsegraden av arv eller miljö. Båda har stor betydelse men vad som betyder mest vet vi inte, säger Rolf Carlson, fil. doktor på Idrottshögskolan.

Höga förväntningar

Idrottspsykologen Johan Plate tror att det kommer vara svårt för barnet att leva upp till alla förväntningar från omgivningen.

- Det gäller att välja rätt föräldrar, och det har det här fostret gjort. Men om barnet hamnar i fel sällskap eller i en omotiverande miljö så spelar det ingen roll hur bra förutsättningar man har.

USA har ingen idrottskultur på det sätt som vi har. Där sportar man i skolan och på college men sen är steget långt till proffslivet. Få når så långt.

- I det här fallet kommer barnet ha goda förutsättningarna eftersom både pengar och materiella möjligheter finns i överflöd, säger Rolf Carlson.

Miljön viktig

Jones och Montgomerys gener har gjort sitt för att ge barnet bra förutsättningar. Men de kan förstärka chanserna till ett världsmästarbarn genom att uppfostra det i en stimulerande miljö.

Om 20 år vet vi om de har lyckats.

Foto: ap
Tim Montgomery och Marion Jones.

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM