"Självklart är jag stolt"

Christian Olsson utsedd till världens bästa manliga friidrottare

SPORTBLADET

Svensk friidrott bara fortsätter att kamma hem utmärkelser.

Ansedda Track & Field News utsåg i går Christian Olsson till världens bäste manlige friidrottare inomhus.

- Självklart är jag stolt, säger Christian Olsson.

Foto: Anders Deros
Christian Olsson.

Christian Olsson tränar för fullt nere i Monaco inför den utomhussäsong som bara är en dryg månad bort. Det var där han fick beskedet att han utnämningen.

Och det är inte bilken ranking som helst. Amerikanska Track & Fields rankning har fortfarande högre prestige än Internationella Friidrottförbundets (IAAF:s) relaitvt nystartade rankingsystem.

"Inga dåliga namn"

- Ärligt talat visste jag inte om att den här utnämningen fanns överhuvudtaget, säger han.

- Jag trodde de bara gjorde en rankning efter utomhussäsongen. Men självklart är jag stolt. Det var inga dåliga namn jag slog. Haile Gebrselassie satte världsrekord bland annat, även om det var på en udda distans.

Inte helt nöjd

Christian vann kampen i konkurrens med Gebrselassie, den amerikanske sprintern Justin Gatlin och svenske lagkompisen Stefan Holm. Track & Field skriver i sin motivering:

"Valet kunde inte göras förrän efter det allra sista försöket i den allra sista grenen på inne-VM. När tresteget var till ända hette guldmedaljören Christian Olsson tack vare det sjätte längsta hoppet någonsin inomhus. Den pålitlige svensken hade sju av sina åtta tävlingar över 56 fot (17.07)."

Christian Olsson säger:

- Jag är inte helt nöjd med inomhusssäsongen. Jag var inte riktigt i närheten av de resultat jag gjorde i fjol. Men det lossnade lite i Globen och sedan fick jag på allt i VM i Birmingham.

Mot 18 meter

Det var då han avgjorde VM-finalen i sitt sista hopp då han nådde världsresultatet 17.70, hans längsta hopp på hela inomhussäsongen.

Nu fortsätter jakten mot VM i Paris - och drömgränsen 18 meter.

- Det känns som det finns någonting därinne i kroppen som jag inte fått ut än. Jag tror det kan hända stora saker under utomhussäsongen. Jag har tränat bra och känner inte av några skador.

Utomhusdebuten sker på Kreta den 7 juni. Det var på just den grekiska ön Christian fick sitt stora genombrott för två år sedan med ett hopp på 17.49.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM