Svenska guldkusten

Kajsa Bergqvist och Lars Frölander laddar för Aten på Cypern: OS är det största man kan vinna

SPORTBLADET

LIMASSOL

Medelhavsvatten eller OS-medaljer?

Kajsa Bergqvist och Lars Frölander väljer var, när och i vad de ska bada.

- Jag tänker redan på Aten då och då. Då vill jag vinna. OS går inte att jämföra något med annat, säger Kajsa till Sportbladet.

Foto: sara ringström
på samma våglängd Uppladdningen inför OS i Aten nästa år har börjat på allvar. Just nu tränar friidrotts- och simlandslaget tillsammans på Cypern. Kajsa Bergqvist och Lars Frölander gillar upplägget. "Det är många erfarenheter som kan bytas", säger Frölander.

Miramare Bay Resort i Limassol har blivit en märklig skådeplats. Sedan i tisdags delar turister från när och fjärran ett fyrstjärnigt boende med Bergqvist, Frölander, Olsson, Igelström, Klüft, Kammerling och de andra profilerna i friidrotts- och simlandslagen.

Det är inte konstigt att solen står i givakt och vattnet svämmar över poolkanten när den svenska framgångsvågen drar fram.

Här vimlar det av blågula världsmästare.

- Det är kul att lära känna friidrottarna. Det är många erfarenheter som kan bytas, säger Lars Frölander.

Han har flytt den 30-gradiga värmen och sitter på en stol i hotellfoajén, lika brun som dess betsade ben. Vid sin sida har han Kajsa Bergqvist, som tog med sig sin Måns till Cypern. Det var ett tag sedan de sågs, trots att simguden och höjdhoppsgudinnan blev nära vänner under deras gemensamma studietid i USA.

- Hon är ganska busy och jag är ganska busy, men det händer att vi springer på varandra på stan, säger Lars Frölander.

Båtutflykt väntar

Det är inte så att ni träffas över en fika då och då?

- Det har hänt, men nu var det ett tag sedan. Ja, det har gått något år i alla fall, säger Kajsa Bergqvist.

Hinner ni umgås här, eller handlar dagarna om träning, träning och åter träning?

- Det är mycket träning, speciellt för simmarna. Ändå hinner vi med en del gemensamma aktiviteter. I morgon ska vi åka ut med en båt i sex timmar. Det ska bli jättekul. Det kan vara bra att åka iväg och ha alla samlade.

Du har inte, nu när du verkligen har chansen, fått några bra tips i poolen?

- Nej, det har varit dåligt med det, svarar hon och kastar en blick på Frölander.

Kajsa skrattar med både munnen och ögonen, som gnistrar under den solblekta kalufsen. Det märks att hon trivs med sällskapet. Förmodligen blir det så när man delar ett läger och en dröm med någon.

Friidrotts- och simlandslagens första gemensamma läger började i tisdags och ska avslutas med en guldkalas om ett drygt år.

Det är då, i OS i Aten, som det är dags för återbetalning. Sveriges olympiska kommitté, SOK, betalade stora pengar för att kunna skicka närmare 80 aktiva och ledare till Cyperns södra kust och vill ha tjugo OS-medaljer tillbaka.

Framgång föder inte bara framgång utan också drömmar.

I Sydney var målet tio.

- Har man ingen hög målsättning är det svårt att komma ens i närheten, säger Lars Frölander.

- Säger SOK att vi kan ta tjugo medaljer kan vi säkert göra det, men jag tror inte att någon skulle se 19 medaljer som ett misslyckande. Jag har ingen bra koll på de andra sporterna, men vi friidrottare har tagit många medaljer i de senaste mästerskapen. OS ligger ganska långt fram i tiden, men jag tror definitivt att friidrottarna har chansen att ta fyra-fem medaljer. VM får visa var vi står, säger Kajsa Bergqvist.

Målet: att vinna guld

Ni förbereder er som bäst inför sommarens sim- och friidrotts-VM. Har ni trots det redan börjat tänka på OS 2004?

- Ja, det ligger hela tiden och bubblar under ytan. Även om det är VM som ligger närmast tänker jag på det då och då. Det känns att det närmar sig. OS är ändå helt klart det största mästerskapet man kan vinna. Det går inte att jämföra med något annat. Lasse har ju ett guld... Mitt mål är också att vinna. VM kommer ju varje år. I OS vet man inte hur många chanser man får, säger Kajsa Bergqvist.

"Jag har mer att ge"

- Ja, visst börjar jag ha Aten mer och mer i tankarna. Även om jag koncentrerar mig på VM är det full mental laddning inför Aten. Ett OS-guld är det största man kan vinna och det vore jättekul att kunna försvara det. Det är det som driver mig. Jag har uppnått alla mina stora mål, men tycker fortfarande att simningen och livet runt omkring är jättekul. Jag har fortfarande mer att ge, säger Lars Frölander.

De svenska guldhoppen söker sig sakta ut mot värmen och blickar ut över böljan den blå. Efter ett tag hörs ett dån från väster. Det hörs när Christian Olsson och Patrik Kristiansson dyker upp på var sin vattenskoter.

Det hörs när en svensk framgångsvåg drar fram på Medelhavet.

Tog brons i Sydney

Tog guld i Sydney

Stefan Holm