- Jag sätter ingen press på mig själv

Carolina Klüft laddar för VM på heta Cypern

SPORTBLADET

LIMASSOL

Efter guldregnet i Birmingham började nya förhoppningar gro i det svenska friidrottslandslaget.

VM i Paris ska bli tidernas skördefest.

- Vi är inte sämre bara för att vi går utomhus, klargör Carolina Klüft.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Carolina Klüft och de andra svenska friidrottsstjärnorna är på plats på Cypern för att träna.

Paragliding. Det kallas så när någon fästs i en sele med en fallskärm på ryggen och sakta dras upp i luften av en accelererande motorbåt.

Carolina Klüft svävade på moln efter inomhus-VM och närmar sig dem igen.

När hon väl landar gör hon det på en trästol i restaurangdelen på Miramare Bay Resort i Limassol, där friidrottslandslaget har slagit läger med Sveriges och världens bästa simmare.

Brunbränd och avslappnad tar hon plats vid bordet med en rejäl portion potatis med kött och känslan av att sväva fritt.

- Jag hade inte gjort det tidigare, men det var inte så farligt, säger hon om luftfärden över Medelhavets gnistrande vatten.

Längtar till utomhus-VM

Det är varmt på Cypern, men den ackordsarbetande solen är inte hetare än friidrottslandslaget. VM i Birmingham slutade med guld för mångkamparen Carolina Klüft, guld för Kajsa Bergqvist, guld för Christian Olsson, guld för Stefan Holm och drömmen om en repris på Stade de France i Paris.

Det är där utomhus-VM i friidrott avgörs den 23-31 augusti, och lilla Sverige kommer till Frankrike med stora förhoppningar.

Carolina Klüft längtar redan dit.

Det blir så när man älskar utmaningar och äventyr och ingår i ett team som får BBC att göra fyra kommande avsnitt om ett spänstigt, snabbt och starkt under i blått och gult.

Friidrottsnationen Sverige är plötsligt så framgångsrik att häcklöparen Robert Kronberg för all tid kommer att minnas sin sjunde raka mästerskapsfinal som ett totalt misslyckande.

"Har inget konkret mål"

- Hade jag kommit sjua på VM för några år sedan hade jag varit riktigt nöjd, men nu känner man sig som en nolla. När jag gick i mål tänkte jag att, fan, vad dålig jag är. Man rycks med i den här hypen, måste skärpa sig för att hänga med. Jag menar, man vill ju inte vara sämre än sina kompisar, säger han.

Kronberg räknar kallt med att Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och Stefan Holm eller Staffan Strand tar nya underbara medaljer i utomhus-VM - och så Carolina Klüft förstås.

Men underbarnet från Växjö pratar inte om medaljer, trots att hennes utvecklingskurva under de senaste åren är den totala kontrasten till Ericsson-aktiens.

- Jag pratar aldrig om medaljer inför ett stort mästerskap. Det är ändå först efter tävlingen man vet vad man får för valör, ja, om man nu får någon valör. Jag sätter inte den pressen på mig själv. Man kan drömma, men något konkret mål finns inte. Jag tror inte att jag är rättvis mot mig själv om jag sätter ett så högt mål på mitt första världsmästerskap, säger Carolina Klüft.

"Det blir betydligt tuffare"

Hur stor är omställningen att gå från inomhus till utomhus?

- Man kan säga att jag byter gren. Femkamp inomhus är inte alls samma sak som sjukamp utomhus. Det tillkommer två grenar, vi tävlar över två dagar, det är längre distanser och betydligt tuffare. Nu kommer dessutom Denise Lewis och Eunice Barber tillbaka. VM blir en riktigt tuff tävling, men det är utomhus som är min säsong. Det är det som gäller. VM utomhus är friidrottens stora grej. Inomhus är mer för att bryta av träningen och få tävla lite, säger Carolina Klüft.

Efter EM- och VM-gulden har hon blivit så stor och så älskad att hon med svenska folkets tillåtelse fick slita Jerringpriset ur händerna på Magdalena Forsberg.

Känner du av förväntningarna från omgivningen?

- Det är klart att folk förväntar sig saker och förhoppningsvis hejar på mig. Det ser jag som något positivt. Men det är bara jag som kan sätta press på mig själv, bara jag som kan vara missnöjd om jag gör ett dåligt resultat, bara jag som kan bedöma mig själv, säger hon.

Hur förändrades ditt liv efter VM-guldet i Birmingham?

- Mitt liv som sådant har inte förändrats. Hemmiljön och vardagslivet är precis som tidigare. Däremot får idrottspersonen Carolina Klüft fler brev, förfrågningar och samtal. Det är också ganska skoj, framförallt breven.

Får du mycket beundrarpost?

- Det kommer inga säckar, men det blir några i veckan. Oftast är det autografförfrågningar och barn som skriver, berättar Carolina Klüft.

Det lär inte bli färre efter VM.

Känner vi den där skitungen från Småland rätt är hon snart redo att lyfta igen.

CAROLINA KLüFT, 20, SJUKAMP, OM...

SEX FRIIDROTTSSTJÄRNOR OM SÄSONGEN - OCH CARROS KOMMENTAR

KAJSA BERGQVIST, 26, HÖJDHOPP, OM...

PATRIK KRISTIANSSON, 25, STAVHOPP, OM...

STAFFAN STRAND, 23, HÖJDHOPP, OM...

CHRISTIAN OLSSON, 23, TRESTEG, OM...

SUSANNA KALLUR, 22, HÄCKLÖPNING, OM...

ROBERT KRONBERG, 26, HÄCKLÖPNING, OM...

Stefan Holm