Kajsas debut i natt: 1,95 m

”Men jag är inte orolig, bara sur”

SPORTBLADET

EUGENE

Kajsa Bergqvist rev ut sig redan på 1,98 i höjdhoppspremiären i Eugene i natt.

Hon stannade på 1,95, en höjd hon nästan tar i sömnen numera.

Men oroad – icke.

– Nej, inte alls. Lite sur är jag. Men inte oroad, säger Kajsa.

Foto: MATS WENNERHOLM
Kajsa Bergqvists säsongsdebut utomhus blev ingen succé. 1,95 och bara en andraplats i Eugene, USA. Här intervjuas hon av SVT efter tävlingen.

Kajsa tävlade i sin nya knallröda träningsdräkt och håret var uppsatt med ett lika knallrött hårband.

Men den här natten var det bara färgerna som var heta.

– Ja, jag kände mig seg, säger Kajsa. Jag hade ingen kraft alls i benen. Då var det bara att försöka göra det bästa av situationen. Å andra sidan tycker jag att jag borde ta 1,98 även om jag inte känner mig på topp. Men det var bara en sådan dag då det inte ville stämma.

Coachades av Måns

Det var annars perfekte tävlingsförhållanden i Eugene, med behaglig sommarvärme och 15 000 entusiastiska amerikaner på läktarna.

Kajsa coachades av pojkvännen Måns Herngren, som stod på läktaren och signalerade var hon befunnit sig i förhållande till upphoppsmärket. Det såg riktigt proffsigt ut, även om det inte hjälpte den här gången.

Nu vann amerikanskan Tisha Waller, som klarade 1,98 i första försöket.

Kajsa var inte ens nära på den höjden. Hon rev grovt i alla tre hoppen.

– Men det kommer. Nu är det en och en halv vecka innan jag tävlar igen. Det känns som jag kan hoppa riktigt högt redan då.

”VM är det största målet”

– Men det kommer att krävas mycket för att vinna i sommar. I vintras hoppade sex tjejer över två meter. I sommar tror jag vi kan vara nio, tio stycken. Då krävs det nästan 2,02 bara för att vinna en tävling.

I fjol vann Kajsa 14 av de 17 tävlingar hon ställde upp i. Hon var förkrossande överlägsen och hade aldrig någon riktig svacka. Då började hon säsongen med att ta 1,98, trots att hon varit fotskadad veckorna innan säsongspremiären.

– Jag kommer nog inte att vinna lika många tävlingar i sommar, då konkurrensen är tuffare. Men det spelar ingen roll. Det är VM i Paris som är det största målet och den tävling jag helst vill vinna, säger Kajsa Bergqvist.

Mats Wennerholm