– Det kanske blir en löpare av trollet

Nyblivna mamman Malin Ewerlöf har fullt upp utan idrotten

SPORTBLADET

Medaljjakten är slut för Malin Ewerlöf Krepp.

Nybliven mamma. Antagen till polishögskolan.

- Jag har fått en ny dimension i livet, säger hon.

Foto: Lars Rosengren
Guldklimpen Malin Ewerlöf med dottern Ida.   Malin Ewerlöf Krepp Ålder: 31. Familj: Gift med Jan Krepp, 34, dottern Ida, 20 dagar. Meriter: EM-silver på 800 meter i Budapest 1998. "Årets idrottskvinna" 1998. VM-tia i Aten 1997. JVM-guld i terräng 1989. Svenska rekord på 800 meter (1.59,44) och 1500 m (4.05,49).

Hon var Sveriges främsta kvinnliga medeldistanslöpare. Men en hälseneskada satte stopp.

I dag ser livet annorlunda ut för Malin Ewerlöf Krepp, 31.

- Ida har ändrat mitt liv. Det är jättemysigt, en häftig upplevelse. Jag har inte bara mig själv längre.

Malin sitter ute i solen på tomten i Lidingö. Glad, avslappnad, solbränd. Två och en halv vecka gamla Ida ligger och sparkar i vagnen bredvid.

- Det kanske blir en löpartjej av trollet. Hon har en vilja som heter duga. Hon är lik mig.

Viljan som gjorde Malin Ewerlöf till en av de bästa i världen finns kvar. Träningsviljan och tävlingsviljan är fortfarande stark.

"Det är som ett gift"

- Det är som ett gift i kroppen, jag behöver endorfinkicken. Jag höll igång under hela graviditeten och mådde väldigt bra. Jag gick bara upp åtta kilo och de försvann direkt. Jag är fruktansvärt sugen på att springa. Löpningen prioriteras fortfarande högt.

Vill du tillbaka till eliten igen?

- Jag kommer aldrig att bli någon motionär, jag vill pressa mig. Jag tänker springa maraton nästa år. Men det blir ingen comeback. Det finns inget som går upp mot känslan att stå färdigtränad på startlinjen i ett OS. Men jag vet vad som krävs och det saknar jag inte. För mig är det 100 procent eller inget som gäller. Jag vill inte bli patetisk på banan.

Mår bra i kroppen

- Och så är jag äntligen fräsch i hälsenorna och mår fruktansvärt bra i kroppen. Jag orkar inte med en stor skada till. Att bli idrottsinvalid skulle knäcka mig totalt.

Inverkar det att du har blivit mamma?

- Ja, jag har tänkt på mig själv i så många år. Idrotten är ett egoistiskt liv. Man måste sköta sig minutiöst. Nu har jag andra värderingar, någon som är viktigare. Jag stortrivs med livet nu, att bara finnas till och se vad som händer.

Du har blivit antagen till polishögskolan också.

- Ja, jag har velat bli polis i tio år. Det är ett omväxlande arbete. Man vet aldrig vad man ställs inför och man får träffa mycket människor. Och se samhällets botten. Jag kan vara tuff när det krävs. Det skulle passa mig. Men det får bli senare i så fall. De trista tiderna och den dåliga lönen är svåra att kombinera med ett nyfött barn.

En aktiv mamma

Hur ser ditt liv ut numera?

- Jag träffar kompisar, fixar i trädgården, är med Ida. Jag är mer aktiv än de flesta nyblivna mammor. Jag styrketränar, promenerar och cyklar när hon sover. Men mästerskap ser jag bara från soffan numera. Och då hugger det till i kroppen.

Därför älskar hon sitt nya liv som mamma:

Jill Sjölund

ARTIKELN HANDLAR OM