Ludmila: Hon gör mig så stolt

Sportbladet träffade Ludmila när dottern tog studenten: Jag vet inte om vi återvänder hem till Sverige

SPORTBLADET

LUNDSBERG

Ludmila Engquist är tillbaka i Sverige.

Med tårar i ögonen firade hon i går sin dotter Nataschas student på privatskolan Lundsberg.

– Det känns bra, men jag vet inte om vi återvänder till Sverige, säger hon till Sportbladet.

Foto: JOHAN SOLUM
”JAG ÄR SÅ GLAD ATT MAMMA ÄR HÄR” Under ett par dagar har Johan och Ludmila Engquist varit i Sverige. I går träffade Sportbladet paret. Ludmilas dotter Natascha tog studenten på privatskolan Lundsberg i Värmland. ”Det är så roligt att se Natascha i dag. Jag menar, hon har inte haft det lätt. Hon kunde inte språket när hon kom och nu tar hon studenten här, vid den här fina skolan. Jag är så stolt”, säger Ludmila om sin dotter.

Ludmila Engquist och hennes make Johan anlände till Stockholm i veckan. Tidigt i går morse tog de bilen till värmländska Lundsberg och privatskolan med samma namn.

Dottern Nataschas studentfirande var en stor händelse för hela familjen.

– Det känns bra och jätteroligt. För mig är det första gången jag är på en svensk studentavslutning, berättar Ludmila och hänger blommor, gosedjur och champagneglas runt halsen på Natascha, klädd i vit studentklänning med matchande gympaskor.

– Så fin du är gumman, säger Ludmila och kramar om sin dotter.

Natascha strålar av lycka.

Så glad att ta steget ut i vuxenvärlden.

Så lycklig över att äntligen få träffa sin familj igen.

– Det här är en underbar dag. Jag är så glad att mamma är här, säger hon och börjar gråta.

Ludmila får tårar i ögonen.

”Fin tillställning”

Med dotterns studentmössa på huvudet tittar hon fascinerat ut över folkhavet med de vitklädda tjejerna och vattenkammade killarna, alla i de typiskt Lundbergs-gröna skoluniformerna

– Min egen student var hemskt och inte alls lika rolig. Det här är en annorlunda och fin tillställning, säger Ludmila samtidigt som maken Johan fotograferar högtidsstunden med sin digitalkamera.

Ludmila var länge rädd för att resa tillbaka till Sverige. Skräcken över att behöva stå till svars för dopningskandalen finns alltid närvarande.

Beslutet att komma tillbaka var således långt ifrån lätt.

Men hon gjorde det för sin dotters skull.

– Det är så roligt att se Natascha i dag. Jag menar, hon har inte haft det lätt. Hon kunde inte språket när hon kom och nu tar hon studenten här, vid den här fina skolan. Jag är så stolt, säger Ludmila och torkar sina tårar med en näsduk.

Det var den 4 november 2001, på en presskonferens i Köpenhamn som Ludmila deprimerad erkände att hon hade tagit anabola steroider. Idrottskarriären var över och Ludmila flydde tillsammans med maken till deras lyxvilla i Spanien. Där har de försökt leva ett liv ifred.

Och de har nästan lyckas.

”Måste känna oss för”

Vid ett par tillfällen har svenska medier sökt upp dem med frågor och rykten som skulle besvaras. Ludmila har tidigare beskrivit sitt liv som ”ett helvete”.

– De har ringt på dörren och så. Men vi vill verkligen vara privata där, säger Johan Engquist.

Kvar i Sverige fanns hela tiden Ludmilas 21-åriga dotter Natascha som fortsatte sina studier på privatskolan.

När Sportbladet träffar Ludmila är hon på gott humör. Det märks att en hel del av såren har läkt.

Men inte alla.

Det kommer antagligen dröja länge innan paret flyttar tillbaka till Sverige.

När frågan ställs tittar Ludmila bort.

– Jag vet inte, säger hon och för första gången under samtalet ser hon ledsen ut.

– Jag vet faktiskt inte.

Så det är inte aktuellt att flytta hem ännu?

– Vi har varit här under ett par dagar nu. Vi måste känna oss för lite och ta dagen som den kommer. Jag tror att det här är ett sätt att se om det funkar att vara i Sverige, säger Johan Engquist.

Hur lever ni i Spanien?

– Ett ganska vanligt liv. Vi umgås med vänner, tar igen oss och jobbar lite. Det har varit en intensiv tid så det finns en del att pyssla med. Men det har varit stora kast som har tagit på både kropp och själ, säger han.

Efter studentfestligheterna åkte Ludmila och Johan tillbaka till Stockholm. För Natascha väntade den stora studentfesten på Selma Lagerlöfs hotell i Sunne.

– Det känns underbart att mamma kom. Nu är de på väg härifrån och ikväll ska jag bara ha kul och festa med min pojkvän, säger Natscha.

I morgon lämnar Ludmila och Johan Engquist Sverige igen.

Destinationen: Hem till Spanien.

Daniel Nyhlén