Klüfts kollaps efter guldlopp

Låg utslagen i en kvart: Jag har aldrig mått så dåligt efter ett lopp

1 av 2 | Foto: HASSE SJÖGREN
Carolina Klüft tog ut sig totalt i stafettloppet. Efter målgången föll hon utmattad ihop och kräktes. "Jag har aldrig mått så dåligt att jag kräkts efter ett lopp förut."
SPORTBLADET

Carolina Klüft tog i så hon kräktes för att ge IFK Växjö en seger på 4x400 meter i stafett-SM.

Hon sprang på en tid bättre än det svenska rekordet på 400 meter - sedan föll hon ihop och efter målgången.

Totalt utmattad kollapsade hon på Stadion.

- Jag kräktes två gånger, men det var det värt, säger Carolina.

Carolina låg utslagen nästan en kvart efter loppet. Händerna skakade, blicken flackade och hon kämpade mot illamåendet.

Hon andades tungt och höll händerna för ansiktet.

Sedan kastade hon sig upp och rusade bort till en papperskorg och kräktes.

- Ja, jag tog ut mig totalt, säger hon.

- Jag var helt slut då jag kom i mål och jag har aldrig mått så dåligt att jag kräkts efter ett lopp tidigare. Men det var faktiskt skönt att få ta ut sig så fullständigt. I alla fall så här efteråt.

- Men det här var väldigt, väldigt viktigt för mig. En chans att springa hem ett SM-guld till klubben och alla sina träningskompisar. Det betyder mycket.

Men betyder det så mycket att du måste ta ut dig själv till bristningsgränsen?

- Ja, men det var ett test också på hur mycket jag kan pressa mig själv. Jag har aldrig tömt mig så här totalt tidigare. Men det här kommer jag att ha nytta av i framtiden. Jag lär mig hur långt jag kan kan gå. Det är viktigt, inte minst på avslutande 800 meter i sjukampen.

Stafett-SM är en tävling som ingen egentligen bryr sig om, mer än de närmast berörda. Den stora allmänheten vet inte ens om att detta SM existerar.

Sprang slutsträckan

Men för världsstjärnan Carolina Klüft var det blodigt allvar på Stockholms Stadion i går.

Hon sprang slutsträckan för IFK Växjö som om det gällde en VM-final.

Carolina klockades för 51,48. Det är 21 hundradelar bättre än Ann-Louise Skoglunds svenska rekord på 400 meter (51,69) från 1986. Nu hade Carro visserligen flygande start, men det är ändå en indikation på vilken enorm talang hon är.

Hon har klar kapacitet att springa på svenska rekordtider även på 400 meter.

Under träningslägret på Cypern, för en dryg månad sedan, gjorde hon några träningshopp i den för henne udda grenen tresteg - och landade en bit över det svenska rekordet. En supertalang, som sagt.

Men ungefär samtidigt som Carolina låg där och vred sig på Stockholms Stadion, blev hon av med sitt världsårsbästa i sjukamp.

Några hundra mil söderut, i franska Arles, gjorde fransyskan Eunice Barber comeback i sjukamp efter ett nitton månader långt skadeuppehåll.

Gläds med Barber

Och Barber överraskade alla med att göra världsresultatet 6 694 poäng, 92 poäng över Carros nysatta svenska rekord från österrikiska Götzis förra helgen.

- Men jag gläds bara för hennes skull, säger Carro.

- Jag har sagt hela tiden att det kommer att bli mycket tuffare nu när det är VM utomhus. Flera tjejer kommer tillbaka och jag tycker bara det är kul. Jag får möta tuffare motstånd och kan vara med och se och lära av dem. Jag är fortfarande ung och kan bli bättre i allt.

Så du är inte oroad?

- Nej, jag är inte rädd för att bli tvåa eller trea. Jag säger som jag alltid har sagt. Jag tävlar för att det är kul och kan inte titta på andra. Dem kan jag inte påverka. Bara mig själv. Och räcker inte det, så är det bara att acceptera.

Mats Wennerholm