Men efter OS-guldet nästa år borde Olsson byta till höjdhoppp

...han blir världsstjärna där också

SPORTBLADET

Lägger man ut 31,6 uppslagna Sportbladet i en lång rad, blir det exakt lika långt som Christian Olsson hoppade på Kreta i går.

En tidning till och det är världsrekord.

Men det är just den där sista biten som är det svåra.

Jag tror Christian Olsson har kapacitet att sätta nytt världsrekord i tresteg i framtiden – men jag ser hellre att han sätter världsrekord i höjdhopp.

Christian Olssons säsongsdebut på Kreta var väl det svar alla ville ha.

Inte minst han själv.

Även om det gångna året gett både EM-guld i München och VM-guld inomhus i Birmingham, fick han aldrig det där resultatmässiga lyftet hans 17,80 inomhus förra vintern pekade på.

Men det räckte med 17,53 för att bli europamästare i München och 17,70 för att bli världsmästare i Birmingham.

Nu öppnade han utesäsongen 2003 med ett hopp som pekar mot drömgränsen 18 meter senare i sommar.

Bara två över 18 meter

Sedan 1997 är det faktiskt bara en hoppare i världen som hoppat längre än hans 17,77 utomhus.

Britten Jonathan Edwards är den ende som haft den kapaciteten. Edwards är trestegets Ingemar Stenmark och har gett alla efterföljare den tråkiga sitsen att ständigt jämföras med hans tidigare resultat.

18,29 är ett grymt bra världsrekord.

Ett av de bästa på herrsidan.

Förutom Edwards är det bara amerikanen Kenny Harrison som varit över arton meter. Harrison tog OS-guld i Atlanta 1996 med ett hopp på 18,09.

Nu seglar Christian Olsson ändå upp som etta på min lista över de största svenska guldhoppen i VM i Paris senare i sommar och passerar Carolina Klüft.

Olssons värste utmanare Jonathan Edwards är 37 år, han har haft en tuff vår med en svår infektion i kroppen och han har fått stryk i två raka mästerskapsfinaler av svensken.

Tronskiftet har redan skett och jag tror att Edwards tappat både i kapacitet och motivation. Christian Olsson kan nog dominera herrarnas tresteg i tio år framåt.

Men det tycker jag inte att han ska göra.

Efter ett OS-guld i Aten nästa sommar, hoppas jag att han byter gren och satsar på höjdhopp på allvar.

Jag är övertygad om att han skulle kunna bli världsetta i den grenen också, speciellt i dag då 2,35 räcker för att vinna ett mästerskap. Precis som Patrik Sjöberg ser jag en 2,40-hoppare i Olsson och skulle han bli det, skulle han bli en ännu större internationell stjärna.

Tresteg blir kallare

Speciellt om han redan är olympisk mästare i tresteg.

Olsson är ju precis som Carolina Klüft en multitalang, som skulle kunna nå världsklass i fler grenar än en.

Man får inte glömma bort att det är Jonathan Edwards som hållit tresteget vid liv de senaste åren, men grenen är inte högt rankad bland galaarrangörerna.

I år då GP-arrangörerna får välja fritt bland grenarna för första gången, har de flesta strukit tresteg från sina program.

Det är bara i England och Sverige, av naturliga skäl, som det finns med på de stora GP-galorna.

När Edwards försvinner krymper marknaden ytterligare, även om det poppat upp flera duktiga trestegshoppare de senaste åren.

Christian Olssons trestegsform är ändå ett glädjande styrkebesked inför VM i sommar.

De svenska framgångarna i EM och i inomhus-VM, har fått förbundskapten Ulf Karlsson att sätta klackarna i marken och ha en blygsammare målsättning på tre medaljer inför Paris-VM.

Medaljer alltså – inte guld.

Men nu har både Carolina Klüft och Christian Olsson satt svenska och nordiska rekord i sina utomhuspremiärer.

Kajsa Bergqvist tog ”bara” 1,95 i sin utomhusdebut i amerikanska Eugene, men det var efter en dygnslång flygresa och kan inte räknas riktigt. Kajsas första formbesked kommer i tjeckiska Ostrava på torsdag.

Mats Wennerholm