Här knäcker Kajsa den röda armén

Ny ansats gav 2,01: Det kändes som om jag kunde slagit rekord

SPORTBLADET

Kajsa Bergqvist knäckte den ryska höjdhoppsarmén direkt i första tävlingen.

Men sin nya ansats tog hon 2,01 och var mycket nära på världsårsbästa 2,03 i sista försöket.

- Det känns verkligen jätteskönt. Speciellt att jag kom över två meter med nya ansatsen, säger Kajsa.

Foto: REUTERS
Kajsa Bergqvist vann tävlingen i Ostrava överlägset. Hon tog 2,01 och hade ett bra försök på 2,03.

Det var första gången som Kajsa hoppade med sina nya ansats på sju steg i stället för sex som i fjol.

- Jag varvade väl superhopp med riktiga missar, men det är den här ansatsen jag ska ha för att komma ännu högre än jag gjorde i fjol, säger Kajsa.

- På inhoppningen kändes det faktiskt som jag skulle kunna sätta personligt rekord, men jag tog slut lite efter att ha vunnit tävlingen.

Ryskan Anna Tjitjerova stannade på 1,97 och fick stryk med fyra centimeter. Världsledande Marina Kuptsova (2,02) var sex centimeter bakom Kajsa, då hon bara klarade 1,95 den här kvällen.

Det var utklassning.

Ryskt psykkrig

Det var kanske speciellt skönt för Kajsa att slå just Kuptsova, så klart. Häromdagen gick nämligen hennes pappa och tränare Gennadij Kuptsov ut och startade ett litet psykkrig.

Han sa att dottern skulle ha vunnit inne-VM i Birmingham om hon blivit uttagen.

- Det var ett stort misstag att Marina inte blev uttagen till Birmingham. Samma dag som finalen gick hoppade hon 2,02 på träning. Ryssland skänkte bort guldmedaljen, sa Gennadij.

Alla minns ju att Kajsa vann VM-finalen efter att ha varit felfri ända upp till segerhöjden 2,00.

Men Kajsa tar lugnt på psykkriget.

- Ja, det får stå för pappa Kuptsova, säger hon.

Men det är inget som påverkar dig?

- Nej, man kan ju välja om man vill ta åt sig eller inte. Men jag vann sex raka tävlingar inför VM och hade säkert kunnat hoppa högre i inne-VM om så krävts.

Prispott: 8 miljoner

Vad var viktigast i tävlingen i Ostrava, att komma över två meter eller att slå ryskorna?

- Det var att komma över två meter. Jag ville ha ett tvåmetershopp i den här tävlingen. Men sedan är det ju aldrig fel att slå alla andra också.

Du verkar ha en oerhört hög lägstanivå. Du gjorde tolv tävlingar över två meter förra säsongen. Det var ingen annan i närheten av?

- Nej, och jag hoppas komma upp på den nivån i år också. Det här var en bra början och det känns som det fungerar med den nya ansatsen. Så jag är hoppfull.

- Men det är ändå VM i Paris som är det stora målet. All träning är inriktad på VM, så jag tror det blir nästan omöjligt att vinna varenda tävling jag ställer upp i.

Golden League har en prispott på en miljon dollar nästan 8 miljoner kronor, till den som vinner alla sex deltävlingar. Lockar det?

- Nja, jag tror det blir svårt att vinna alla Golden League. Det är inget mål i sig, utan jag får ta det som det kommer. Men är jag med ska jag försöka.

Det gick inte lika bra för vår andra svenska i tjeckiska Ostrava.

Susanna Kallur tappade redan efter en usel start på 100 häck och kom aldrig in i rytmen. Hon kom femma på 13,03 i ett lopp som världsledande jamaicanskan Brigitte Foster vann på 12,65.

Kajsas alla tvåmetershopp sommaren 2002

Mats Wennerholm