Tog tunnelbanan till täten…

Nu ska fuskarna stoppas i maran

1 av 2 | Foto: SÖREN ANDERSSON
Över 15 000 löpare kommer till start i Stockholm Marathon i morgon.
SPORTBLADET

Fransmannen Said Godda tog en genväg och var nära att lyckas.

Året var 2000, då Godda sprang in som trea på Stockholms stadion - efter en tur i tunnelbanan.

Men med den nya högteknologiska tidtagningen försöker nu tävlingsledningen att minimera riskerna för fusket i Stockholm Marathon.

Rykten om deltagarnas mygel har genom åren kretsat kring Sveriges genom tiderna mest publikdragande idrottsevenemang.

Ne, det är inte bara skådespelaren Rolf Lassgård med kollegor i filmen "Stockholm Marathon" som har sprungit sina egna vägar under banans två varv genom Stockholms innerstad.

"Lönlöst att fuska"

För tre år sedan avvek plötsligt fransosen Said Dogga och tog sig ner i tunnelbanan för att slippa sträckan på Södermalm på det andra varvet. Efter ett tag dök han upp på banan igen - på Kungsholmen - och tog sig i mål som trea.

Bedrägeriet upptäcktes dock och Dogga diskvalificerades.

- Det är lönlöst att försöka fuska genom att ta genvägar. De som går i sådana tankebanor lurar bara sig själva, säger Ulf Saletti, tävlingsledare för Stockholm Marathon.

Chiptidtagning är den nya metoden för att klocka löparna. Tekniken, som användes första gången för tre år sedan, gör det numera smått omöjligt för löparen att fuska, eftersom mellantider registreras på särskilda mattor vid tre tillfällen under loppets gång.

- Men chiptidtagningen finns inte för att kontrollera om deltagarna fuskar. Det fungerar som ett hjälpmedel och är en service som finns att tillgå online eller via sms för intresserade, säger Saletti.

Jagade prispengar

Friidrottsexperten Lennart Julin tror att Goddas oärliga agerande hade prispengar som motiv.

- Godda chansade för att få en del av prissumman, men diskades tämligen snabbt efter målgången. Numera är det näst intill omöjligt för eliten att ta genvägar. För motionärerna kan det vara lockande att ta egna vägar för att imponera på kompisar. Något annat motiv ser jag inte för vanliga motionslöpare, säger han.

Hur eliten, som hårdbevakas av tv-kameror, ska kunna fuska tycks numer lika svårt som att genomföra en "mara" utan att bli andfådd.

För motionärerna finns kanske större möjlighet, men Saletti säger sig inte veta om något mer fusk i Stockholm Marathons historia just än Goddas utflykt ner i Stockholms tunnlar.

- Nej, inget fusk med undantag av några ytterligt enstaka fall genom åren. Och varför skulle en motionär försöka luras. Vad tjänar han på det?

Vilken del av banan är tuffast för löparna?

- Det måste vara uppfarten till Västerbron från Söder Mälarstrand. Banan överlag är tuffare än många tror. Långa och sega uppförsbackar suger rejält i benen.

Vem vinner?

- Jag tror att antingen Mostapha Errebah, Italien, eller Antonio Sousa, Portugal, vinner. Bäste svensk blir nog Claes Nyberg.

FAKTA/ Stockholm Marathon

Idrottsprofessor jämför de fysiska kraftproven

VÄTTERNRUNDAN Motionslopp Motala-Motala Start klockan: 20.00 (fre) Sträcka: 30 mil. Anmälda: 17920 STOCKHOLM MARATHON Stadslopp i Stockholm Start klockan: 14.00 (lör) Sträcka: 42 195 meter. Anmälda: 15118 Längre ned på sidan – idrottsprofessorn jämför Vätternrundan och Stockholm Marathon.

Magnus Helander