Folkfesten som slog alla rekord

Marie vann Stockholm Marathon för tredje gången: Fantastisk upplevelse

1 av 2 | Foto: SCANPIX
folkligt, festligt - och full fart 13 000 personer kom till start i Stockholm Marathon i går - och evenemanget blev som vanlig en massiv manifestation i idrottsligt festande. Dessutom slogs deltagarrekordet från 1984.
SPORTBLADET

Redan VM-klara Marie Söderström-Lundberg, 43, har gjort sex Stockholm Marathon.

Men ingen som i går.

Segermarginalen blev över sju minuter.

- För första gången kunde jag njuta av publiken. Fantastisk upplevelse, säger hon.

Hon var favorit och infriade alla förväntningar. I sin sjätte start tog hon sin tredje seger. Lägg därtill två andraplatser och en tredjeplats och Marie Söderström-Lundberg är historisk i Stockholm Marathon.

Ingen har ett bättre facit.

- Va? Är det sant. Oj, det visste jag inte. Vad kul, säger hon.

Fem minuter tidigare gick hon i mål.

Och Marie Söderström-Lundberg är knappt trött.

Inte trött

- Nej, inte farligt alls. Jag blev tidigt ensam och då behövde jag inte förta mig, säger hon.

Loppet började annars i ett rasande tempo. Etiopiskan Tadelech Birra angav tonen och Söderström-Lundberg hakade på. Ett tag var hon på väg mot tider kring Evy Palms svenska rekord.

- Jag visste att Birra skulle bli tuff och jag var tvungen att gå med. Det gick nästan för snabbt. Jag hade ju tänkt ta det lite lugnt i dag.

Sedan kom Västerbron och Tadelech Birra försvann.

- Fattade inte vad som hände. Plötsligt var hon bara borta. Jag var tvungen att fråga en kille, som sprang med oss, var Birra tog vägen och han sa att hon kroknade. Man ska väl ändå klara av första varvet om man sätter tempot? säger Marie Söderström-Lundberg och skrattar.

Njutbart att springa

Resten blev en ren transportsträcka.

- Ja, det var riktigt njutbart att springa omkring och se på omgivningen.

Segertiden blev 2.35,07.

- Överraskande bra, faktiskt. Jag har siktet inställt på VM och formässigt är jag okej, men inte mer. Det ska nog finnas mer att ta av. Just nu ligger jag i en hård träningsperiod.

Förra året blev Marie Söderström-Lundberg EM-sjua och nu har hon siktet inställt på VM i Paris i slutet av augusti.

- I dag var jag ute efter SM-guldet och det fick jag. Men givetvis är jag glad över tiden. Att få ett sådant här kvitto är bra för självförtroendet.

Vill inte vara kaxig

Marie Söderström-Lundberg har inte satt några mål inför Paris-VM - i alla fall säger hon det - och konstaterar bara:

- Det är först när man står där på startlinjen och är i gång som man kan gissa hur det ska gå. Det är ingen idé att vara kaxig innan.

Hon skrattar.

Lycklig som få.

- Nu ska jag gå och byta om och sedan blir det lite fest i kväll. Vi brukar gå ut och äta en god bit mat tillsammans med några klubbkompisar, säger Marie Söderström-Lundberg.

Hon är inte orolig för att somna i middagen.

- Det är jag helt säker på att jag inte kommer att göra. Jag brukar inte kunna sova en blund efter en mara. Kroppen är uppe i varv, men i morgon kväll - då ska jag ta tillbaka allt, säger Marie Söderström-Lundberg.

Överlägsen.

Och historisk bland nästan 13 000 startande i Stockholm Marathon.

Svenskt glädjeämne trea på herrsidan

Herrarnas Stockholm Marathon blev avslagen. Svenskhoppen Anders Szalkai och Alfred Shemveta var båda halvskadade och kunde inte göra sig själva rättvisa. Men det fanns ett svensk glädjeämne – trean Said Regragui, Hässelby SK. I sin maratondebut slutade han trea.

Patrik Thornéus