Kajsa sexa i Golden League-premiären

Rev ur sig på 1,97.

SPORTBLADET

OSLO

Kajsa Bergqvist hamnade utanför segerstriden när årets första Golden League-tävling i höjd avgjordes i Oslo på fredagskvällen.

Inomhus- världsmästarinnan rev ur sig på 1,97. Ukrainskan Inga Babakova firade sin 36-årsdag med seger på 2,01.

Foto: Bildbyrån
Kajsa fick nöja sig med 1,95 och sjätte plats.

Det var perfekta förhållanden i den ljusa Oslokvällen. Runt 20 grader varmt och vindstilla på Bislett, den anrika men slitna arenan som står inför rivning.

Och det var årets hittills största mönstring av världseliten i damhöjd. Men det var ändå oväntade namn i toppen.

Den kanske största favoriten - Kajsa Bergqvist - hamnade oväntat långt ner i fältet.

- Klart jag skulle ha varit med där uppe. Men tyvärr funkar inte tekniken. Kroppen känns hur bra som helst, sade Kajsa Bergqvist, tydligt besviken och med den röda skärmen djupt nertryckt över ögonen.

- Det var länge sedan jag kände mig så besviken efter en tävlin g. Det kändes väldigt bra under dagen och då vill man gärna få ut det man har i kroppen.

Kajsa Bergqvist gick in på 1,85, en höjd som bara två andra vågade vänta in - sydafrikanska världsmästarinnan Hestrie Cloete och Viktoria Serjogina, ett av de många ryska hoppen. Hela sex ryskor fanns på plats på Bislett.

Men Serjogina behövde två försök för att ta sig över 1,92 och Cloete rev sitt första hopp på 1,95. En höjd som Kajsa Bergqvist gled över med kvällens första lätta beröring med ribban efter att ha stått över 1,92.

1,95 var dock för mycket för två förhandsfavoriter - Marina Kuptsova, ryskan som kom till Oslo med världsårsbästa utomhus, 2,02 från 1 juni, och Hestrie Cloete.

Cloete sade före sin Europapremiär att hon skulle vara nöjd med ett resultat på 1,93 och därutöver. Nu blev det inte ens det för den regerande världsmästarinnan.

- Jag har sett henne börja säsongen så här förr. Det var likadant för två år sedan och då vann hon VM, sade Bergqvist.

Och på 1,97 tog det stopp för inomhusvärldsmästarinnan Kajsa Bergqvist, abrupt och oväntat. Hon fick nöja sig med 1,95 och sjätte plats. Hon har gjort 2,05 för ett år sedan och hennes årsbästa på 2,01 noterade hon den 12 juni.

Hon visste vad som felade - ansatsen. Förra året gick hon från åtta till sex steg i ansatsen. I år har hon gått ner till sju.

- Jag måste få stabilitet med den ansatsen. På höga höjder kommer jag för rakt in mot ribban och får ingen kraft i upphoppet.

Inför sista försöket började Kajsa Bergqvist stega och mäta. Hon tog en chans och gick tillbaka till sexstegsansats.

- Jag tycket jag lika gärna kunde pröva det när så mycket gick i baklås.

- Det lutar mot att jag använder sex steg i nästa tävling, Båstad på söndag, men jag tror att jag kan hoppa högre med sju steg om det funkar.

Det var bara ukrainskt i slutskedet. Och startfältets äldsta, Inga Babakova från Ukraina och VM-etta 1999, vann efter att ha tagit 2,01 i tredje försöket. Landsmaninnorna Vita Palamar och Irina Michailtjenko stannade på 1,99.

Ryskan Jelena Jelesina blev fyra och ukrainskan Vita Stjopina femma, båda på 1,97.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM