Kajsas oro är tydlig – och det gör även mig osäker

Mats Wennerholm: Hon brukar inte vara den som låter sig påverkas

SPORTBLADET

OSLO

Kajsa Bergqvist brukar inte vara den som låter sig påverkas av yttre omständigheter eller enstaka bakslag.

Men Kajsa är klart orolig inför VM i Paris.

Det märks tydligt.

Det kom inga tårar på presskonferensen i Oslo i går, men bara att de var nära gör även mig lite osäker.

Kajsa som tagit medalj i sju raka mästerskap de senaste åren. Fyra har varit guld.

Därför har hon naturligtvis ett psykologiskt övertag när vi kommer fram till VM-finalen i Paris om ganska precis två månader. Och hon har massor av tid att få hoppningen att stämma igen.

Kajsa bytte ju ansats inför den här utomhussäsongen och la till ett ansatssteg till de sex som tog henne ända upp till 2,05 i fjol. Men sju steg har blivit ett för mycket.

Kajsa har inte fått den där säkerheten i hoppningen, som gjorde att hon flög över två meter mer än någon annan förra säsongen. Hennes tio bästa tävlingar hade ett snitt på 2,01. Ingen annan höjdhoppstjej var i närheten av det.

Tolv tjejer kan hoppa över två meter

Dessutom:

Trots sina 1,95 i går slog hon alla de tjejer som väntas bli hennes värsta konkurrenter i VM. Ryskorna Anna Tjitjerova och Marina Kuptsova stannade båda på 1,92 och blev elva och tolva av 13 startande. Sydafrikanskan Hestrie Cloete-Storbeck, som vann VM i Edmonton, var tia på samma höjd.

De fem tjejer som var framför Kajsa var namn som ingen hade tippat på förhand.

Nu var det 36-åriga tvåbarnsmamman Inga Babakova från Ukraina som vann tävlingen på utmärkta 2,01. Hon fyllde för övrigt 36 år just i går, så det var säkert en välkommen födelsedagspresent.

Det var de goda nyheterna.

De inte riktigt lika goda är att konkurrensen är så stenhård. Det finns 10–12 tjejer som kan hoppa två meter och en bit däröver. Det har aldrig funnit sådan bredd i toppen på damernas höjdhopp. Och det är precis som Kajsa säger – VM kommer att bli stentufft.

Det kommer att handla om dagsform och nerver och självförtroende.

Självklart känner hon att de närmaste två åren är hennes stora chans att ta de enda två mästerskapsguld hon saknar. En VM-titel utomhus och ett OS-guld i Aten nästa år. Det är samtidigt de två tuffaste gulden att erövra.

Nu blir det intressant att följa Kajsa i de närmaste tävlingarna här framöver. I Båstad på söndag och i Paris nästa helg.

Vad det gäller svenska guldhopp till VM i Paris senare i sommar, är Kajsa bara trea på min lista just nu.

Christian Olsson är vårt klart största guldhopp.

Carolina Klüft kommer som nummer två.

Sedan kommer höjdhopparna Kajsa och Stefan Holm.

Gårdagens Bislett Games var annars en av de sämsta galorna jag sett i Oslo och då har jag sett de senaste 15. Ingen publik, ingen stämning, få stjärnor.

Oslo verkar inte har råd att locka till sig de största namnen längre och så tunna startfält som i går har jag aldrig varit med om. Nu ska tävlingen flyttas till Göteborg nästa år om tävlingsbasen Svein-Arne Hansen får som han vill (vilket han brukar). Men motståndet från arrangörerna av DN-galan är massivt och jag förstår dem.

De har jobbat i ett par decennier för att skapa en högklassig friidrottsgala i Sverige, som faktiskt slår Bislett med hästlängder numera. Ändå ratades Stockholm, då de sökte Golden League-status inför den här säsongen.

Nu ska de plötsligt få konkurrens av Bislettävlingar i Göteborg, som förmodligen kommer att sno sponsorer och miljoner från DN-galan.

Där håller jag med DN-galans bas Rajne Söderberg.

Det handlar om rättvisa i grunden – ingenting annat.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM