Nytt svenskt rekord i stavhopp

Oscar Janssons 5,87 är världsårsbästa

SPORTBLADET

SOMERO/STOCKHOLM

I många år har Oscar Jansson stått i skuggan av stavhoppskompisen Patrik Kristiansson. Men på söndagen klev han ut i ljuset och satte svenskt rekord - tillika världsårsbästa - med 5,87 meter.

Foto: SCANPIX
Oscar Jansson

Det var vid stavhoppsgalan i finländska Somero som den 27-årige göteborgaren slog till. I sitt 16:e hopp för dagen klarade han 5,87. Det är fyra centimeter högre än Patrik Kristianssons rekordhopp från 23 augusti 2002. Även det svenska rekordet sattes i Finland, i Vaasa.

- Det var skönt att slå Patriks svenska rekord, säger Jansson i telefon från Finland.

Oscar Jansson och Patrik Kristiansson är barndomskompisar. De tränade stavhopp tillsammans till dess att Kristiansson lämnade Ullevi-klubben för KA2 i Karlskrona för fem år sedan. Jansson hamnade i skuggan av Kristiansson då han åkte på skada efter skada under åren.

- Det är ryggen som jag haft problem med. Och så har det varit lite andra smågrejor också, säger Jansson.

- Det är orsaken till att han hoppar högt just nu - att han har fått vara skadefri en tid. Att han har talang har vi vetat länge, säger Janssons tränare Thomas Kyöttilä.

Jansson har varit skadefri ett år. Därför har han kunnat hoppa mycket och få tekniken att stämma.

Segt i början

Några nya stavar har också bidragit till de högre höjderna.

- Stavarna passar mig bra, de har känts bra att hoppa med. Och nu har jag beställt lite hårdare stavar också. Det behövs om jag ska kunna öka ännu mer, säger han.

I midsomras hoppade Jansson 5,71 i en gala i Hof, Tyskland och var nära att ta 5,81. Därför visste han att det skulle kunna bli högt även i tävlingen i Somero.

- Men det kändes lite segt i början. Jag tog 5,20 i första, 5,40 i andra. Sen på 5,50, som jag tog i första, fick jag igång hoppningen.

Han klarade 5,60 i det första försöket och 5,70 i det andra. Höjderna 5,76, 5,82 och 5,87 klarade han först i de tredje försöken.

- Jag kände väl efter 5,76 att det skulle kunna bli högt. Men jag hade svårt att tro att det skulle kunna bli 5,87. Det var lite oväntat att jag skulle slå personligt tre gånger i samma tävling. Tidigare har jag bara lyckats en gång per tävling.

- Men någon gång ska man väl få på allting. Och i dag lyckades jag.

Hans officiella personliga rekord inför helgen var 5,64 meter utomhus och 5,70 inomhus.

Inget perfekt hopp

Var 5,87 ett perfekt hopp?

- Nej det var inte perfekt. Men det var bättre än de tidigare. Jag ska försöka att komma ihåg hur jag gjorde, behålla känslan i kroppen så får vi se om jag kan följa upp det.

Janssons nästa tävling är i Växjö på tisdag. Sedan vet han inte. Men han hoppas på att bli inbjuden till lite större tävlingar.

- Jag borde bli inbjuden nu när jag är världsetta, säger han, och det hörs hur han smakar lite extra på ordet världsetta.

- Det är svårt att fatta att jag är världsetta, säger han med ett skratt.

Tränaren Kyöttilä är förvånad över rekordhöjden.

- Hopphöjder runt 5,80 har funnit på träning, men jag kunde aldrig tro att det skulle kunna bli så här högt. Han gjorde 16 hopp i tävlingen och det är väldigt många, säger Kyöttilä.

Ingela Ahlberg/TT