Belin missar SM-guld

och jagar stavhöjderna

SPORTBLADET

NORRTÄLJE

Kirsten Belin har förtvivlat svårt att nå de rätta stavhöjderna i år.

Botten nåddes i SM. VM-hoppet rev ur sig på ingångshöjden och lämnade över guldet till Linda Persson, IFK Växjö.

Lina Perssons segerhöjd blev 3,98. En höjd som Kirsten Belin inte ens tycker det är värt att hoppa på. Hon gick in på 4,06.

Och rev tre gånger.

Värre kan det förstås inte bli. Men hela säsongen har gått i moll för Kvarnsvedentjejen. Hennes årsbästa är 4,40, nått i Göteborg den 4 juli. Men det var hennes svenska rekordhopp på 4,51 i samma stad i augusti i fjol som gav henne VM-biljetten.

- Det kan inte hålla på så här i evigheter. Det känns som ett enda virrvarr alltihopa, kaos.

- Det stämmer på träning, den fysiska formen är bra. Det sitter här, sade en uppgiven Kirsten Belin och pekade på sitt blonda huvud.

Stora förväntningar

Kirsten Belin har gått tillbaka till sin gamla, kortare ansats för att komma tillrätta med hoppningen. Men när det kommer till tävling tar det stopp. Hon vill för mycket. Efter den fina fjolårssäsongen, där hon förutom svenska rekordhöjden även bland annat tog sig till EM-final, kom det unga stavhoppet till årets säsong med stora förväntningar i bagaget.

Kanske för stora.

- Klart att man vill hoppa högt och att man funderar när det inte går bra. Jag har ju inte så mycket rutin ännu, sade 22-åringen.

- Jag måste sluta grubbla, det är ingen idé att analysera mer.

Fel i ansatsen

Kirsten Belin fick vänta länge på att göra entré i SM-tävlingen. Och fick göra sina tre 4,06-hopp i tät följd.

- Det var bra förhållanden, men jag kom tre decimeter för nära ribban varje gång. Det är därför jag river. Ändå backade jag ansatsen. Det är kanske lika bra att jag backar en halvmeter, funderade Kirsten Belin, som har två tävlingar kvar före VM - DN-galan på tisdag och MAI-galan den 14 augusti.

- Det krävs nog 4,40 för att klara kvalet i VM och gå till final. Klarar jag det är det väl en första klassens sensation, sade hon ironiskt.

Peter Wikström/TT