Världsrekordet på 100 meter

- bara världens 14:e snabbaste lopp

SPORTBLADET

Världsrekordet på 100 meter anses vara riktigt bra.

Men det skulle kunna vara ännu bättre.

Minst två tiondelar.

Tim Montgomery sprang 100 meter på 9,78 i Paris förra året och så snabbt har ingen annan sprungit tidigare.

Men loppet gjordes i en perfekt medvind, 2,0 - den högsta tillåtna gränsen - och en uträkning som Sportbladet har tagit del av visar att loppet egentligen bara är det 14:e snabbaste som sprungits.

I uträkningen är vindförhållandena omräknade som om samtliga lopp skulle ha sprungits när det är vindstilla.

- På en medvind av en meter per sekund kan man lätt tjäna sex till sju hundradelar i jämförelse med vindstilla, säger Håkan Andersson, sprinttränaren som under många år hjälpte 1990-talets stora svenska sprinters, Peter Karlsson och Torbjörn Eriksson.

"Låga 9,70"

- Jag antar att Maurice Greene hade sprungit snabbare om han haft samma förhållanden som Tim Montgomery hade i Paris och då hade nog världsrekordet legat på låga 9,70, säger Andersson.

- Världens bästa löpare är oftast riktigt toppade till VM eller OS och skulle kunna springa riktigt fort, men då är det sällan ideala förhållanden. Hade VM gått på en bana som legat mer öppet hade världsrekordet säkerligen varit ännu bättre.

Håkan Andersson och hans sprinters studerade under flera år alla världens topplöpare ingående.

Bland annat så finns resultat framtagna av splittider från biomekaniska analyser genomförda på vissa mästerskapstävlingar. Där har videokameror eller höghastighetskameror placerats ut var tionde meter.

Därigenom har man kunnat ta fram medelhastigheten och sedan adderat de snabbaste sträcktiderna för varje del av loppet och fått fram hur snabbt en människa ska kunna springa.

"Underutvecklad"

Och det är betydligt snabbare än vad världsrekordet är i dag: 9,57.

- Det är klart att det är möjligt att nå den tiden, säger Håkan Andersson. Grenen 100 meter är underutvecklad. Michael Johnsons världsrekord på 200 meter, 19,32 , motsvarar en 100-meterstid på ungefär 9,65.

Världens snabbaste lopp – utan vind

Anna Carlsson