Legendaren Ottey hyllar Carolina Klüft

”En fantastisk friidrottare”

SPORTBLADET

Carolina Klüft hamnade bredvid friidrottens Grand Old Lady då DN-galan bjöd på stjärnparad.

Merlene Ottey, 43-åringen som tog sin första OS-medalj i Moskva 1980 och fortfarande tävlar.

– Carolina Klüft var inte ens född då jag tog min första OS-medalj. Men jag vet vem hon är. Hon kan bli hur bra som helst, säger Ottey.

Foto: Hanna Teleman
Carolina Klüft och Marlene Ottey.

Merlene Ottey tog sin första mästerskapsmedalj, då hon var lika gammal som Carolina Klüft är i dag – 20 år.

Ett OS-brons i stafett 4x100 meter för Jamaica i Moskva 1980.

– Det var tre år innan jag ens var född. Det är otroligt att hon fortfarande är så fräsch och framför allt så snabb som hon är, säger Carro och sneglar mot legenden Ottey.

Meriterad veteran

Är du med på DN-galan då du är 43, tror du?

– Nej, det är jag absolut inte. Det kan jag garantera. Jag vet inte hur länge jag kommer att hålla på men s å länge blir det inte.

Hur mycket känner du till om Merlene Ottey?

– Inte så mycket faktiskt. Jag var inte så intresserad av friidrott i yngre år. Det var inte så att jag satt inne och såg varenda friidrottstävling på tv. Jag var ute och lekte i stället.

Merlene Ottey vet däremot mer om Carolina Klüft. Ottey är väldigt idrottsintresserad och hänger med i resultatlistor och följer friidrotten i tv och på internet.

– Ja, även om det är första gången jag träffar Klüft, så kände jag till hennes namn. Jag vet att hon tog JVM-guld på Jamaica i fjol och vann EM i München. Det är en fantastisk friidrottstjej och hon har alla förutsättningar att gå långt.

Slovensk numera

Merlene Ottey är slovensk medborgare numera, men efter två års skadeuppehåll går det inte lika snabbt längre.

Hon har gjort 11,22 som bäst, vilket naturligtvis är fantastiskt för en 43-åring. Men det är ingen tid som ger medalj i ett VM.

”Det är fortfarande kul”

– Men jag åker till Paris ändå. Jag har tagit en liten chans den här säsongen. Jag är inte så grundtränad som jag borde vara och det syns på tiderna. Det är OS i Aten nästa år som är det stora målet. Och efter det är det väl dags att pensionera sig.

– Anledningen till att jag fortsätter är att jag fortfarande tycker det är kul och tror att jag kan springa snabbt igen. Det är en utmaning. Åldern spelar ingen roll.

Vann 73 raka lopp mellan 1989 och 91

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM