Det blev en skittävling

Nästan alla var påtagligt ointresserade - de brydde sig inte alls

SPORTBLADET

DN-galan var en skittävling.

Det är inte mina ord - även om jag själv skulle sagt exakt samma sak.

Det är DN-folkets egna.

Så illa var det.

Jag smyglyssnade på samtalet hos DN:s hjärntrust.

För att underlätta deras bevakning och eftersom jag inte vet om ni fick läsa om hur usel tävlingen var i DN i morse så har jag här några handfasta sanningar:

Nästan alla idrottare var påtagligt ointresserade.

De är nedtränade för att vara bra i VM som startar om 17 dagar. De bryr sig inte. De får pengar för att ställa in skorna. De ställer in skorna.

Världens snabbaste man Tim Montgomery sprang ungefär som en svensk i går. Det är menat som en förolämpning. I tv i förrgår sa han att hann knappt behöver springa i VM - han är för överlägsen. Det är bara att gravera in namnet på medaljen. Nåja.

Nu åker han hem till frugan Marion Jones och nyfödda barnet med svansen mellan benen. Där gör han säkert mer nytta. Han borde ta pappaledigt och låta frun dra in pengar till hushållet i stället.

Jonathan Edwards kunde knappt hoppa. Han såg mest ut som en kuliss till Christian Olsson. Svensken var trött i benen efter SM, sa han. Alla verkade trötta i benen. Edwards hade ålderskrämpor. Stjärnorna bröt eller stod över sina hopp. Det mest spännande var att se vilka som skulle orka hoppa överhuvudtaget.

Christian Olsson går in i VM som favorit.

Från att ha haft fyra guldfavoriter har vi nog bara en kvar 17 dagar före VM. Kanske två. Det är den något bistra sanningen.

Välj operationsbordet, Strand

Stefan Holm vann inte höjdhoppet. Han är knappast VM-favorit längre. Han hoppade bra men rev ut sig på 2,32. Ena hoppet rev han utan att nudda ribban. Det var en sån kväll. Man behövde tydligen inte ens riva för att förlora.

Staffan Strands fötter sätter stopp för höga hopp. Snart har hans tid runnit ut vad gäller VM och han kan koncentrera sig på operationsbordet i stället för på gåslever med pojkarna i Paris.

Kajsa Bergqvist gjorde en ny dålig tävling. Sista hoppet på 1,98 såg totalt speedat ut och hennes löpbåge blev enorm. Hon rev. För mycket adrenalin och för lite förtroende för hälsenans kapacitet, sa de som känner henne bäst.

Cloete bara njöt

Kajsa har visserligen världsårsbästa men hon är definitivt inte guldfavorit. Det är snarare regerande mästaren Hestrie Cloete som hoppade helt överlägset i går. Jag tror hon psykade sin väninna Kajsa lite med att enkelt glida över alla höjder upp till 2,01. Kajsa fick jobba för sina höjder. Cloete bara njöt.

Kajsa ska vara mycket glad om hon är med och slåss om medaljerna. Hoppar hon som i går kanske hon inte ens klarar kvalet.

1 500 meter var en kittlande historia där sju kenyaner slogs med nån amerikan. Helkul.

Carolina Klüft hoppade längd. Kul. Bäst att passa på och njuta, tänkte jag. Längdhoppstjafset har gjort henne splittrad och ett tag undrade jag om hon inte avsiktligt hoppade dåligt i går för att slippa tjatet. Det gjorde ju inte tävlingen roligare direkt. Tyvärr råkade hon vinna ändå. En ren olyckshändelse förmodligen.

Klüft var nöjd med journalisterna efteråt. Ingen frågade om längd.

- Jag är så nöjd med er, sa hon.

Satsa på hinder, Carro

Kul att någon var det. Men längd var inte mycket att fråga om. Det såg mest ut som en tävling i övertramp. Klüft hade tre perfekta övertramp.

Jag tycker att Carolina ska satsa på hinder i VM. Det kunde bli kul.

Klüft är en av favoriterna i sjukamp. En av dem. Knappast i längd.

En ren guldfavorit kvar alltså, i Christian Olsson.

Bara en. Och en halvhet i Klüft.

Dags att ställa in oss på att guldruschen kan vara över. VM kan mycket väl bli en skittävling det också.

Jag får fråga DN.

Glömde jag nåt? Jo, Merlene Ottey hade en ful turkos baddräkt.

Galans tyngsta missar

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM