Norge vill utradera gamla världsrekord

” Rekorden som är satta på 80- och 90-talet är omöjliga att slå eftersom de presterats av dopade idrottare”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Norska friidrottsförbundet vill radera alla världsrekord i friidrott som är satta före år 2000 och säger sig ha de nordiska länderna med sig.

Sverige är dock helt omedvetna om förslaget.

- Det har funnits en allmän diskussion i fallet men det väckte inget gehör, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Bengt Westerberg.

Norges friidrottsförbunds ordförande Svein Arne Hansen vill att alla rekord före år 2000 ska tas bort.

- Världsrekorden i friidrott som är satta innan år 2000 måste försvinna. Rekorden som är satta på 80- och 90-talet är omöjliga att slå eftersom de presterats av dopade idrottare, säger Hansen till NRK.

Han påstår att han tillsammans med övriga nordiska länder ska lämna in en motion om detta när Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har möte i Paris 20 augusti - strax innan VM.

Inga samtal

Sverige och Bengt Westerberg har dock inte pratat alls med Hansen om förslaget.

- Jag pratade nyss med honom och han nämnde det inte alls, säger Westerberg.

Han tror heller inte att det är ett förslag som kommer att gå igenom. När förslaget kommit på tal under interna möten har det inte fått gehör bland övriga.

- Det har varit på förslag tidigare och inte blivit något och det lär inte bli något nu heller, tror Westerberg.

1999 var förslaget uppe för diskussion men röstades ner. Svein Arne Hansen tror det blir tufft nu också om man inte får med sig USA, som innehar många gamla rekord.

Har erkänt

Misstanken mot rekord av kvinnor från öststatsländer är allra störst från Hansens sida, där man erkänt att dopning använts.

- Jag kan försäkra att många rekord är satta av dopade utövare. Det är ingen hemlighet, kolla bara på vad som framkommit i rättsfall, säger Hansen.

Fem av 28 rekord på damsidan och fyra av 29 har slagits sedan år 2000 i friidrotten. Forna Östtyskland har rekordet på damernas 4x100 meter, diskus för herrar och damer och damernas 400 meter.

Lars Frank/TT

ARTIKELN HANDLAR OM