Tv-bråk inför friidrotts-VM

Klüft: TV4:s intervjuer är för oseriösa och töntiga

1 av 2 | Foto: HANNA TELEMAN
KRITISK Carolina Klüft gör ingen hemlighet av att hon föredrar att intervjuas av SVT:s reportrar. Hon menar att TV4:s inslag är för oseriösa. "När det gäller att gå över gränser, då är TV4 värre än alla andra", säger Klüft till Sportbladet.
SPORTBLADET

TV4 har svårare att få intervjuer med de svenska friidrottsstjärnorna än SVT.

Det medger friidrottsbasen Ulf Karlsson - som tycker att kanalen får skylla sig själv.

- Många av de aktiva har fått nog av alla oseriösa frågor. Och flera av dem funderar på att vägra ställa upp på fler intervjuer, säger förbundskaptenen.

TV4 har gjort sig kända för klacksparkar i sina inslag.

Men på senare tid har friidrottsstjärnorna tyckt att klacksparkarna blivit lite väl många och lite väl skruvade.

Under landslagslägret på Cypern i början på sommaren ville stjärnorna diskutera TV4:s inslag med landslagsledningen, berättar förbundskaptenen Ulf Karlsson.

- Jag själv har inga problem med TV4 men jag vet att många av de aktiva har fått nog. De tycker inte att TV4 är seriösa längre och det slår säkerligen tillbaka mot kanalen när det gäller viljan att medverka i deras intervjuer.

För mycket privat

Är alla irriterade?

- Det har varit en allmän diskussion men det är särskilt tjejerna som velat ta upp det här. De har tröttnat på att vissa reportrar på TV4 koncentrerar sig för mycket på det privata. Har man varit med om ett antal oseriösa intervjuer så vill man helt enkelt inte vara med om fler, säger Ulf Karlsson.

Carolina Klüft, en av Sveriges hetaste guldkandidater, bekräftar att hon hellre låter sig intervjuas av SVT än TV4.

- Alla stora medier, inklusive Sportbladet går för långt ibland. Men när det gäller att gå över gränsen då är TV4 värre än alla andra. Och det är klart - är jag besviken på någon reporter eller kanal så är det lättare att säga nej till dem samtidigt som man säger ja till de som jag vet respekterar och fokuserar på idrotten istället för privatlivet, säger Klüft.

"Kliver över gränsen"

Hon berättar att det var just under lägret på Cypern som många fick nog.

Då gjorde TV4 flera intervjuer som sedan använts som "reklam" inför TV4:s VM-sändningar.

- Jag fick frågan "Hur sover du? Naken eller i pyjamas". Det är ju ett praktexempel på hur TV4 kliver över gränsen. De vill att det ska vara en kul grej. Men det blir f ö r oseriöst och töntigt för att man ska vilja vara med. En sådan fråga har jag aldrig fått av en SVT-reporter, säger Klüft som ändå inte vill såga TV4 helt:

- Nej, för de gör många bra grejer och har en del bra reportrar också. De visar till exempel mycket friidrott. Det lyfter vår sport, det är vi tacksamma för. Så de ska ha sin chans. Men ibland blir det bara för mycket.

Hur vill du ha det?

- Att man håller det på ett mer seriöst plan. Det måste vara bättre att idrottaren är rolig spontant. Inte att man tvingas till det. Nu sitter man där, vill inte svara på obehagliga frågor och vet inte hur man ska ta sig ur det. Det blir en väldigt obekväm situation.

Varför säger du inte nej då?

- Man vill ju inte göra sig ovän med eller särbehandla någon kanal eller reporter. Alla måste få sin chans, säger sjukampsstjärnan.

Får kämpa hårdare

TV 4 riskerar nu, enligt förbundskapten Ulf Karlsson, att få kämpa hårdare för att få sina intervjuer än SVT under VM i Paris:

- Det har hänt att några aktiva sagt "aldrig mer". Men sedan har de ställt upp ändå, för att de känner sig tvungna när kameran väl står där. Men alla människor har en gräns. Jag vet inte om de aktiva är där ännu. Och det är inget jag tänker lägga mig i. Det får de besluta själva.

Marie Hallman