TV4 anklagar förbundskaptenen att gynna SVT

– och sin son

SPORTBLADET

Friidrottens förbundskapten Ulf Karlsson har nära band till Sveriges Television.

För nära, tycker konkurrenten TV4.

Som nu är oroliga för att SVT får fördelar av Karlsson.

– Vi har tagit upp det här med förbundet och kommer att vara vaksamma på att ingen särbehandlas, säger Per Nunstedt, redaktionschef på TV4 Sporten.

Det är bland annat Ulf Karlssons nio år som expertkommentator i friidrott på SVT och det faktum att hans son, Jonas Karlsson, är programledare och friidrottsreporter på Tv-sporten som ligger bakom oron.

I förra veckan hade ledningen för TV4 sporten ett möte med Friidrottsförbundets pressansvarige, Johan Storåkers.

På mötet togs bland annat frågan om jäv upp inför VM i Paris i slutet av augusti.

”Inga fördelar”

– Vi pratade om allt möjligt, bland annat om våra relationer till Ulf, eftersom han kritiserat oss i vårt eget morgonprogram. Och självklart tog vi upp hans kontakter med SVT. Vi gjorde klart att vi förväntar oss att Ulf är professionell och inte ger någon några fördelar, säger Per Nunstedt.

Kommer ni hålla ett extra öga på hur presskontakterna går till?

– Givetvis. Vi har påpekat att vi självklart måste få samma tillgång till idrottarna som SVT. Skulle det märkas att vi blir klart förfördelade kommer vi givetvis att påtala det. Men jag tror inte det behövs, särskilt inte efter det här mötet, säger Nunstedt.

På Sveriges Television har man svårt att förstå oron.

Sportchefen Remy Nilsson säger att Tv-sporten aldrig har fått vare sig nyhetstips eller fördelar av Ulf Karlsson:

– Nej, snarare tvärtom. Vi är oerhört medvetna om problemet och sköter det in absurdum väl just bara för att både Ulf och Jonas tycker att det skulle vara förnedrande och förödande om det här inte sköttes på rätt sätt. Jonas är oerhört vaksam på detta och mår dåligt av såna här misstankar.

Var kommer oron ifrån då?

– Jag tror det är ett lätt sätt för fyran att plocka poänger. Men det blir lite storm i ett vattenglas. Jag förstår att de är misstänksamma men det är helt fel, säger Nilsson.

Började redan 2001

Enligt källor på Friidrottsförbundet har TV4 Sporten varit irriterade ända sedan VM 2001 i Edmonton.

Redan då ska kanalen ha ansett att SVT fick göra intervjuer som TV4 nekades.

– Det där vet jag inget om. Men ibland fick jag en känsla av att Ulf tyckte mindre bra om oss och hellre samarbetade med SVT. Vi såg honom käka lunch någon gång med SVT:s team i mediarestaurangen och han verkade väldigt irriterad i flera kontakter med oss. Som förbundskapten borde det förstås vara glasklart att man inte förfördelar någon medvetet, även om jag tror det är jäkligt svårt för Ulf att inte göra det i just det här fallet. Det går det inte att komma ifrån, säger Patrick Ekwall, reporter på TV4 Sporten.

Förbundskaptenen själv säger att han kom så fort TV4 bad om intervju:

– Allt snack om fördelar är totalt nonsens. Det är snarare så att jag undanhåller saker från SVT. Kontakterna med de aktiva sköter vår presskille helt själv. Och vad är det som är så konstigt med att man äter lunch med gamla arbetskamrater och sin egen son? säger Ulf Karlsson.

På sin vakt

Men Patrick Ekwall kommer ändå vara på sin vakt under VM.

– Jag tror inte att det kommer vara några problem i Paris för min egen del eftersom jag har bra kontakt med de flesta svenska affischnamnen. Men misstänker jag att någonting inte stämmer kommer jag omedelbart att varsko mina chefer.

SVT och TV4 delar på sändningarna– Här är deras VM-team

Marie Hallman