De kan förstöra VM-festen

Cloete är i toppform: Men jag ser mig inte som VM-favorit

SPORTBLADET

ZÜRICH

Ska det bli en ny guldfest för Kajsa Bergqvist i VM i Paris?

Inte om sydafrikanskan Hestrie Cloete får bestämma.

Och det gör hon just nu.

- Men jag tror att nio, tio tjejer kan vinna i Paris och en av dem är Kajsa, säger Hestrie Cloete.

Foto: PETER KJELLERÅS
Namn: Hestrie Cloete. Kommer från: Sydafrika. Gren: Höjdhopp. Ålder: 24 år. Längd: 185 cm. Vikt: 68 kilo. Utveckling: 17 år - 1,92 m. 18 år - 1,94 m. 19 år - 1,96 m. 20 år - 2,04 m. 21 år - 2,01 m. 22 år - 2,01 m. 23 år - 2,02 m. 24 år - 2,05 m.

Höjdtävlingen i Zürich blev den bästa någonsin på damsidan, med hela fyra tjejer över 2,01.

Och det utan världsettan Kajsa Bergqvist.

- Men Kajsa är säkert tillbaka i toppform till VM, säger Hestrie Cloete som vann tävlingen på 2,03.

- Jag räknar inte bort henne. Jag vet vad hon kan då hon är som bäst. Men jag ser mig inte som någon favorit. Det är så många som kan vinna. Om Gud vill blir det jag, annars händer det säkert andra positiva saker i mitt liv i framtiden.

Slutar efter OS

Hestrie Cloete älskar sitt Sydafrika och lider av att vara ifrån sin man Andries, som är plåtslagare, och sitt hus i Colygny 90 minuter utanför Johennesburg, på sydafrikanska landsbygden.

Därför har hon redan bestämt sig för att sluta efter OS i Aten nästa år. Då har hon precis fyllt 26.

- Ingenting kan få mig att ändra på det, säger hon.

- Jag kommer att sluta vad som än händer. Jag vill skaffa barn och det är hög tid att göra det innan jag bli för gammal.

- Min man behöver mig också, även om han vant sig vid att jag är borta långa perioder varje sommar. Men han driver en egen firma och behöver hjälp av mig med lite sekreterarjobb. Han har fått slita ensam länge nu och jag älskar livet på landet. Jag är en country girl. Jag tror aldrig jag kommer att bo någon annanstans.

Cloetes seger i Zürich i går var fjärde tävlingen hon vann och fjärde tävlingen över två meter.

Hon har haft en fantastisk svit med 2,01 i DN-galan förra tisdagen, 2,02 i London förra fredagen, personliga rekordet 2,05 i Berlin i söndags och så 2,03 här i Zürich.

"Skönt att lyckas"

De tre förstnämnda tävlingarna tog henne förbi Kajsa i världsrankingen och segern i går gjorde att hon drog ifrån ännu mer.

- Jag visste att jag var tvungen att göra flera tävlingar i rad över två meter för att gå om Kajsa. Så det var skönt att jag lyckades.

Hur orkar du tävla så mycket?

- Jag gillar att tävla. Det är mitt sätt att komma i form.

Men får du inte ont som alla andra?

- Jo, jag har faktiskt lite ont i foten just nu, men det kommer att gå över med lite behandling. Annars har jag fått vara skadefri under en lång tid nu och det har naturligtvis bidragit till att det gått så bra.

Golden League-galan i Zürich visade att VM-finalen i Paris kommer att bli stenhård.

Nu hoppade amerikanskan Amy Acuff in som elfte tjej i världen över två meter i år, genom att ta personliga rekordet 2,01 m. 19-åriga kroatiskan Blanka Vlasic satte också personligt rekord med 2,01 liksom ukrainskan Vita Palamar.

Största svenskhoten

Mer fakta längre ned på sidan.

Mats Wennerholm