Kajsas VM-kris – hälen läker inte

Vill skruva ner förväntningarna: Hon är pessimistisk

SPORTBLADET

ANNECY

Kajsa Bergqvist har fortfarande problem med sin skadade hälsena, trots att hon vilat i två veckor sedan DN-galan i Stockholm.

Med bara tio dagar kvar till höjdkvalet i VM.

- Ja, hon är lite pessimistisk och det har varit upp och ner på träningen, men mer kan jag inte säga, säger hennes tränare Bengt Jönsson.

Foto: BILDBYRÅN
PROBLEM IGEN Kajsa Bergqvists uppladdning inför VM i Paris störs fortfarande av hennes hälskada. "Det har varit upp och ner på träningen", säger Kajsas tränare Bengt Jönsson.

I dag kommer Kajsa till VM-lägret i franska Annecy för att hålla presskonferens klockan halv tre i eftermiddag.

Det är första gången hon uttalar sig, sedan hon besviken och bekymrad lämnade Stockholms Stadion med en värkande hälsena.

Då sa Kajsa:

- Jag måste vila, det finns inget annat att göra. Jag hoppas att det slutar lika lyckligt som det gjorde då jag vilade inför galan i Eberstadt.

"Långt tid kvar"

Det var Kajsas första skadeuppehåll i sommar, då hon ställde in alla tävlingar i fjorton dagar efter elfteplatsen i Roms Golden League-gala den 11 juli.

Då hoppade hon världsårsbästa 2,06 i comebacken i tyska Eberstadt den 26 juli.

Men rapporterna från Kajsas träningar i Monaco är inte lika positiva den här gången.

- Kajsa vill berätta själv då hon kommer till Annecy och därför vill jag inte säga för mycket, säger hennes tränare Bengt Jönsson.

- Det är ingenting allvarligt och det är lång tid kvar till hon ska hoppa i VM, men hon vill ändå skruva ner förväntningarna.

Inte ens förbundskapten Ulf Karlsson vet några detaljer.

- Nej, jag har inte pratat med Kajsa personligen, utan har bara hört från Bengt Jönsson att det varit lite upp och ner på träningen. Det är klart att det är oroande att hon inte är helt i fas så här nära inpå VM. Det ska bli spännande att höra henne berätta vad problemet är.

Kajsas manager Daniel Wessfeldt säger:

- Det är inga större problem, men jag har förstått att Kajsa själv vill skruva ner förväntningarna inför VM. Men det får hon hon berätta själv i dag.

Tufft motstånd

Det positiva är ändå att Kajsa är inställd på att hoppa i VM.

Det negativa är att motståndet kommer att vara det tuffaste någonsin i ett VM.

Elva tjejer har hoppat över två meter i år och sydafrikanskan Hestrie Cloete har visat grym form den senaste tiden. Cloete har tagit 2,05 och är bara centimetern bakom Kajsa i världsårsbästastatistiken.

Men Cloete är i betydligt bättre tävlingsform och gjorde fyra raka tävlingar över två meter - 2,01, 2,02, 2,02, 2,02 - innan hon åkte på sitt träningsläger i Holland efter senaste segern i Zürich.

Sydafrikanskan har dessutom tagit över förstaplatsen på världsrankingen och petat ner Kajsa till en andraplats.

Här är Kajsas tunga sommar

Mats Wennerholm