”VM kommer att få ett lyckligt slut”

14 frågor till Yannick Tregaro – mannen bakom Olsson

SPORTBLADET

Christian Olsson och hans tränare Yannick Tregaro är nästan jämngamla. Christian är 23 år, Yannick 25.

Samarbetet började då deras gemensamma tränare Viljo Nousiainen dog lika oväntat som tragiskt.

Men de har förvaltat arvet på bästa sätt.

Och Viljo ler i sin himmel.

Foto: JONAS BILBERG
SUCCÉDUON Yannick Tregaro och Christian Olsson tränade båda under Viljo Nousiainen. Efter Viljos tragiska bortgång tog Yannick över i rollen som Olsson tränare. ”Han kan hoppa längre än de flesta tror”, säger Yanick om sin adept.

När började du träna Christian?

– Det var 1999. Jag träffade Christian första gången redan 1993, när han var 13 och började med friidrott. Jag tränade med honom mellan 1996 och –99, då vi båda tränade under Viljo. Jag hade redan hjälpt Christian en del, då Viljo var borta med Patrik Sjöberg. Då Viljo dog tog jag över.

Såg du direkt att det var en blivande världsstjärna?

– Njaa, sådant där är svårt, men jag såg redan då han var 14–15 år att han hade rätt kropp, teknik och känsla. Redan då kändes det att han kunde bli hur bra som helst, även om han inte gjort några resultat.

Har ni varit nära att skiljas någon gång?

– Nej, aldrig. Allting har funkat så fantastiskt bra. Vi har inte haft några problem. Men vi får se om han fortfarande tror på mig, då det börjar gå dåligt. Det har ju inte gjort det än, tack och lov.

När vet du att du ska hålla truten?

– Jag håller aldrig truten. Jo, jag ska hålla truten då han laddar inför någonting stort. Då vet jag att han vill fokusera sig och då pratar jag inte så jättemycket. Samtidigt vet jag att han ibland vill prata om oväsentliga saker för att fördriva tiden inför en tävling.

”Väldigt envisa”

Har han blivit riktigt arg på dig någon gång?

– Nej, inte sådär på riktigt. Ibland kan det uppstå lite spänning, när det är någon övning som han inte vill göra eller känner inte är bra, men som jag tycker är jättebra. Men vi reder alltid ut det. Vi är båda väldigt envisa. Men då jag blev tränare sa jag att nu är det jag som bestämmer, även om vi nästan lika gamla. Och han har alltid köpt det och lyssnat.

Har ofta blir du förbannad på honom?

– Inte så ofta heller. Det känns som han har ett otroligt förtroende för mig. Jag har aldrig varit riktigt sur på honom.

Vad är det sämsta råd du gett?

– Svår fråga. Jag har inget konkret exempel. Någon gång kan jag väl ha sagt åt honom att flytta fram ansatsen, bara för att se honom trampa över.

Handen på hjärtat, kan du svära på att Christian aldrig dopat sig?

– Ja, absolut. Jag är så bra kompis med honom, lever så nära honom och känner honom så väldigt väl. Jag har träffat honom i stort sett varje dag sedan han var 13 år gammal. Jag hade märkt det. Och jag vet så otroligt väl hur hans kropp fungerar, så jag hade märkt direkt om det var något konstigt. Så jag är hundra procent säker.

Har du någonsin ångrat att du tog jobbet?

– Nej, aldrig.

Nämn något som ingen vet om Christian?

– Hans favoritfärg är orange.

Vad är han sämst på?

– Att förlora. Han är en riktigt dålig förlorare.

Vad tror du han gör då idrottskarriären är över?

– Jag tror att han först kommer att njuta av livet ett tag, men sedan tror jag absolut att han kommer att sysselsästtta sig med något. Jag vet inte om det blir med något jobb eller med en hobby. Det är inte helt otänkbart att han blir tränare. Men det känns samtidigt så långt borta, så det är svårt att svara på.

”Kan slå världsrekordet”

Hur bra kan han bli?

– Med allt flyt och om allt verkligen klaffar och han får vara skadefri, så kan han hoppa längre än alla tror att han kan göra. Jag vet att de flesta tror att han kan sätta nytt världsrekord. Så till och med bättre än så.

Till sist, hur går det i VM?

– Självklart tror jag att han vinner. Det måste jag tro. Samtidigt har han väldiga förväntningar på sig och man vet aldrig vad de andra kan göra. Men allt jobb har varit inriktat på att vara som bäst i VM och allt har fungerat hittills. Därför tror jag att det kommer att sluta lyckligt.

Mats Wennerholm