”Jag vet att Kajsa kan hoppa 2,10...”

14 frågor till Bengt Jönsson – mannen bakom Bergqvist

SPORTBLADET

Bengt Jönsson och Kajsa Bergqvist har varit ett par i drygt tolv år.

Från tonårens blygsamma 1,50 och upp till årets världsårsbästa 2,06.

Och både Kajsa och Bengt vill ännu högre.

– Hon kan sätta världsrekord. Hon kan hoppa 2,10. Det har hon redan visat, säger Bengt.

Foto: PETER KJELLERÅS
TRÄNARE & ADEPT Bengt Jönsson är mannen bakom Kajsa Bergqvist – och så har det varit i tolv år. Jönsson är väl medveten om Kajsas otroliga kapacitet. ”Hon kan sätta världsrekord. Det vet jag”, säger han till Sportbladet.

När började du träna Kajsa?

– Det var sommaren 1991. Då var hon 14 år. Det var en slump att det blev så. Jag hade varit tränare i Spårvägen och bytte klubb till Tureberg. Då fick jag hand om en grupp på tjugo aktiva och i den gruppen fanns Kajsa med.

Dröjde till ungdoms-OS

Såg du direkt att det var en blivande världsstjärna?

– Nej, det gjorde jag inte. Det fanns andra som var lika bra som Kajsa och kanske bättre också. Det dröjde tills hon var sjutton och vann ungdoms-OS. Då förstod jag att den där tjejen blir nog bra. Men det var först då hon tog 1,90 som artonåring som jag tänkte två meter första gången

Har ni varit nära att skiljas någon gång?

– Nej, aldrig. Det har funkat genom åren och inte varit något gnissel faktiskt.

När vet du att du ska hålla truten?

– Det ser jag på henne. Jag kan läsa hennes minspel och ansiktsuttryck efter alla år. Då får man vara tyst bara. Men jag håller tyst av olika anledningar. Ibland är det bättre att hon pratar. Och innan en tävling, då hon är helt fokuserad, säger jag heller ingenting.

Har hon blivit riktigt arg på dig någon gång?

– Ja, det har hon blivit. Det har varit tillfällen då jag uttalat mig i media och sagt något som inte varit varit så bra, kanske. Men det har inte hänt mer än en eller ett par gånger.

Hur ofta blir du förbannad på henne?

– Det är inte ofta. Det var när hon var yngre och sprang ute på disko till sent på nätterna. Jag tyckte inte att hon skötte sig och sa väl det också. Men på senare år har det aldrig hänt.

Vad är det sämsta råd du gett?

– Visst har jag gett råd som kanske inte varit så bra, men jag kan inte komma på något konkret. Men det har inte varit något katastrofalt.

Handen på hjärtat, kan du svära på att Kajsa aldrig dopat sig?

– Ja, det kan jag. Helt garanterat. Jag är inte speciellt insatt i doping och det är inte Kajsa heller. Sedan vet jag ju hur hon tänker och resonerar. Hon ogillar verkligen doping och allt som har med det att göra.

Har du någonsin ångrat att du tog jobbet?

– Nej, det kan jag inte säga att jag har gjort. Klart att det varit jobbigt ibland, men jag har aldrig ångrat att jag är hennes tränare.

Nämn något som ingen vet om Kajsa?

– Det kanske jag kan, men det ska jag nog inte nämna. För säkerhets skull. Lite hemligheter måste vi få ha.

”Hon har dålig ordning...”

Vad är hon sämst på?

– Hon är lite dålig att hålla ordning på papper och sånt där. Lite dåligt organiserad. Det har hon ju sagt själv vid något tillfälle.

Vad tror du hon gör då idrottskarriären är över?

– Även om hon kommer att ha lite pengar då hon slutar, tror jag ändå hon vill jobba. Inte ett nio till fem-jobb, men jag kan tänka mig att hon vill jobba med projekt. Hon har en utbildning i marknadsföring och vill använda de kunskaperna. Så jag tror det blir något åt det hållet.

Hur bra kan hon bli?

– Hon kan sätta världsrekord. Hon kan hoppa 2,10. Det vet jag.

Till sist, hur går det i VM?

– Jag tror det går bra. Jag tror att hon kommer att ta sin nionde raka mästerskaptsmedalj. Men vilken valör det blir kan jag inte säga. Men jag kan nästan lova att det blir medalj.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM