”Stefan kan nå lika högt som Sjöberg”

14 frågor till Johnny Holm – mannen bakom Holm

SPORTBLADET

Far och son.

Tränare och aktiv.

Johhny och Stefan Holm lever ett liv med dubbla roller.

– Men när det handlar om träning skiljer vi på dem. Jag är tränare, punkt slut, säger Johnny.

Foto: JONAS BILBERG
FAR & SON Världsettan i höjdhopp Stefan Holm tränas av – sin pappa Johnny. Ett liv med dubbla roller är dock inga problem för Johnny. ”När det handlar om träning skiljer vi på dem. Jag är tränare, punkt slut”, säger Johnny Holm.

När började du träna Stefan?

– Jag har ju varit med sedan första början av förklarliga skäl, men har haft huvudansvaret sedan 1995. I början var det Kjell Hällsten som hade huvudansvaret och jag var mest med och bar häckar och koner. Men jag blev mer och mer intresserad och tog kontakt med Viljo Nousiainen i Göteborg. Han blev min mentor. Stefan var 18 år, då jag tog över helt.

Stefan – som Gunde...

Såg du direkt att det var en blivande världsstjärna?

– Nej, det kan man inte säga. Möjligen i efterhand. Kjell sa en gång att Stefan hade samma inställning som Gunde Svan. Han skulle bara vara nummer ett. Första gången då jag anade något var då han var 14. Men han höll på med flera idrotter på den tiden. Det var först då han kom in på friidrottsgymnasiet i Karlstad som det blev friidrott på allvar.

Har ni varit nära att skiljas någon gång?

– Nej, det tror jag inte. Vi har inte alltid samma uppfattning, men är väldigt beroende av varandra.

När vet du att du ska hålla truten?

– Det vet jag väl egentligen inte. Men jag ser på Stefan, då han inte är på humör och då får man ligga lite lågt. Men det är väldigt sällan. Han är ju värmlänning, så det blir aldrig så gravallvarligt.

Har han blivit riktigt arg på dig någon gång?

– Det har han säkert blivit. Men vi alltid rett ut det på idrottsplatsen. Vi har aldrig tagit det med oss hem.

Har ofta blir du förbannad på honom?

– Det blir jag väl egentligen aldrig. Men jag var förbannad på honom efter EM i München. Han fick en silvermedalj, men jag tyckte att han slarvade bort EM-guldet. Han gjorde 2,30 med luft på träningen efter EM, där han tog 2,29. Han var inte fokuserad i München. Då var jag inte glad. För han var bäste hopparen i den finalen.

Vilket är det sämsta råd du gett honom?

– Det vet jag inte om jag kan svara på. Jag tycker vi är fantastiskt överens för att vara far och son.

Handen på hjärtat, kan du svära på att Stefan aldrig dopat sig?

– Ja, absolut. Jag minns när vi var i Norge en gång och det kom en flygande dopingkontroll. Kontrollanten ville veta vad Stefan åt för preparat, som kunde synas i testet, mediciner eller något annat. Ingenting, svarade Stefan. Men något måste du äta, frågade kontrollanten. Ja, skriv cornflakes och mjölk då, svarade Stefan. Det säger väl allt.

Har du någonsin ångrat att du tog jobbet?

– Nej, absolut inte. Det har bara varit positivt. Det har nästan skapat en ny identitet åt mig. Som det känns nu, skulle jag satsat på en tränarkarriär tidigare.

Nämn något som ingen vet om Stefan?

– Det är väldigt svårt. Men han var väldigt blyg som ung och inte särskilt framåt i skolan. Skulle det spelas en skolpjäs gömde han sig hellre. Nu älskar han att stå i fokus och är väldigt utåtriktad.

Blivande journalist?

Vad är han sämst på?

– Han är inte speciellt praktiskt lagd. Det har han efter mig.

Vad tror du han gör då idrottskarriären är över?

– Jag tror att fortsätter med det han börjat så smått och blir någon form av journalist, antingen på tv eller som skribent i någon tidning.

Hur bra kan han bli?

– Jag tror fortfarande att han kan utvecklas. Jag tror att han kan hoppa upp mot Patrik Sjöbergs europarekord. Det finns många områden där han kan bli bättre.

Till sist, hur går det i VM?

– VM är så öppet. Det är väldigt många som kan få en träff och vi kallar dem träffhoppare. Men ska vi gå efter jämnhet är Stefan bäst. Största konkurrenten är sydafrikanen Jacques Freitag som jag ser det. Men Stefan är en av tre, fyra hoppare som kan vinna.

Mats Wennerholm