”Målet är att sätta nytt världsrekord”

14 frågor till Miro Zalar – mannen bakom Kristiansson

SPORTBLADET

Stavhopparen Patrik Kristiansson och hans tränare Miro Zalar har alltid haft blicken riktad uppåt.

Först mot sex meter och sedan mot Sergej Bubkas fantastiska världsrekord 6,14.

– Det är det mål vi har. Och både jag och Patrik tror att det är möjligt, säger Miro.

Foto: MATS WENNERHOLM
SIKTAR HÖGT Miro Zalar – mannen bakom Patrik Kristiansson – har stora förhoppningar på sin adept. ”Jag tror det är möjligt för Patrik att uppnå de kvaliteter som Bubka hade”, säger Zalar till Sportbladet.

När började du träna Patrik?

– Det var för fem år sedan. Han ringde själv och bad mig träna honom. Problemet var att han bodde i Göteborg och jag i Karlskrona. Först föreslog jag ett samarbete, men det fungerade inte. Då sa jag åt honom att han var tvungen att flytta. Det var på en måndag. På onsdagen bodde han i Karlskrona. Sådan är han. När han väl bestämt sig går det undan.

Såg du direkt att det var en blivande världsstjärna?

– Första gången jag såg honom var på en ungdomslandskamp. Men på den tiden hade jag ingenting med honom att göra. Men jag såg ju direkt att han hade all talang som krävs för att bli bra i stavhopp.

”Vi ryker ihop ibland”

Har ni varit nära att skiljas någon gång?

– Ja, vi brukar väl bryta upp tre gånger om året ungefär. Det är väl som ett dåligt äktenskap, eller ett bra äktenskap kanske. Vi är samma skrot och korn Patrik och jag. Det gör att vi ryker ihop ibland.

När vet du att du ska hålla truten?

– Jag försöker alltid undvika övercoachning. När han går in till en tävling är han väldigt laddad och inte särskilt pratsam. Då vet jag att jag inte heller bör säga så mycket. Det behövs oftast inte heller.

Har han blivit riktigt förbannad på dig någon gång?

– Han blir förbannad då han inte springer så fort, eller hoppar dåligt. Då kan han vända det mot mig. Men han är alltid jäkligt ångerfull efteråt. Och han är bra på att be om ursäkt. Mycket bättre än vad jag är.

Har du blivit arg på honom?

– Ja, det händer fem, sex gånger per säsong att jag blir riktigt förbannad. Men det är ju som ens barn, så man blir arg av lite annorlunda skäl. Som om han säger något man inte vill att han ska säga. Eller om han tränar dåligt. Ibland har han inget tålamod.

Vilket är det sämsta råd du gett?

– Jag kan inte säga att jag gett något riktigt dåligt råd. Men det finns ju situationer då man velat göra saker annorlunda. Speciellt med facit i hand.

Handen på hjärtat, kan du svära på att Patrik aldrig dopat sig?

– Ja, det kan jag göra. Han vet att han kan sätta världsrekord utan att göra det. Jag tror ingen svensk friidrottare dopar sig. Det finns sådant enormt motstånd mot det bland oss ledare och det är det första du får höra som aktiv, då du börjar träna i en klubb.

Har du någonsin ångrat att du tog jobbet?

– Ja, det har jag gjort. Men det har gått över snabbt.

Nämn något som ingen vet om Patrik?

– Nej, det kan jag inte göra, för då får ju alla veta det.

Vad är han sämst på?

– På att förstå att att han måste jobba jävligt hårt för att kunna hoppa sex meter. Det är så många som säger att han är en så stor talang, att han kan få för sig att det går automatiskt.

”Kan bli som Bubka”

Vad tror du han gör då idrottskarriären är över?

– Jag tror han kommer att arbeta med idrott och med människor. Han är positiv, snäll och godhjärtad. Han höjer stämningen var han än är. Sådana människor ska inte sitta instängda på ett kontor.

Hur bra kan han bli?

– Han kan sätta nytt världsrekord. Jag vet vad som krävdes av Sergej Bubka för att göra det och jag tror det är möjligt för Patrik att uppnå de kvaliteter som Bubka hade.

Till sist, hur går det i VM?

– Han kommer bland de sex bästa.

Mats Wennerholm