Edwards slutar efter VM

"Det här är ett mycket känslosamt ögonblick för mig"

SPORTBLADET

PARIS

Oddsen var emot honom. Men Gud var med honom.

Så Jonathan Edwards ställer upp i VM.

Men det blir den sista tävlingen för den brittiske trestegsgiganten.

Jonathan Edwards besked på torsdagsmorgonens presskonferens i de aktivas by i VM var förvånande. I dubbel bemärkelse.

Få, minst av alla Edwards själv, trodde på VM-start efter den fotskada han fick i GP-galan i Crystal Palace för två veckor sedan.

Och han har alltid sagt att han ska tävla så länge hans ben bär honom.

Fotskadan i London fredagen den 8 juli fick honom på andra tankar. Den djupt religiöse britten såg skadan som ett tecken från ovan.

- Just när jag fick skadan var jag helt säker på att foten var bruten och att det var slut, att jag hade gjort min sista tävling.

- Men dagarna efteråt gjorde det inte ont och vårt läkarteam har gjort att fantastisk jobb. Det borde inte ha gått, till och med de i den brittiska truppen som inte är religiösa säger att det är ett mirakel.

Citerade bibeln

Edwards använde ett bibelcitat för att beskriva hur han kände, från Ordspråksboken 16:9: ''Människan tänker ut sin väg, men stegen styrs av Herren.''

- Kanske var det här ett tecken för mig att det är dags att sluta nu.

- Och jag vill gå ut med mitt beslut nu, när jag kan göra det med värdighet. Och inte när jag är skadad och tvingas till det. Men det är inget lätt beslut. Idrotten har varit en stor del av mitt liv. Det här är ett mycket känslosamt ögonblick för mig, sade Edwards med tårade ögon.

Tidernas störste

Jonathan Edwards är tidernas störste trestegshoppare. Den 37-årige britten slog igenom på allvar först 1995. Och då gjorde han det med tidernas uppvisning i grenen vid VM i Göteborg. Hans fantastiska guldserie toppades med det världsrekord på 18,29 som fortfarande gäller.

De två senaste säsongerna har mötena mellan Edwards och arvtagaren Christian Olsson tillhört friidrottens stora nummer. Och Edwards hade åtminstone tänkt fortsätta över OS i Aten om ett år.

Det tar slut i Paris, i lördagens VM-kval och - om foten håller - i en guldkamp med Christian Olsson på Stade de France på måndag.

- Christian såg mig i Göteborg 1995 och han kan mycket väl vinna här. Det är fint att se att han är den som tar över efter mig.

- Det här blir vår sista duell.

Peter Wikström/TT