Jättesprång av Olsson

"Vi kan ta fyra VM-guld”

SPORTBLADET

PARIS

Christian Olsson laddade för trestegskvalet genom att se Carolina Klüft rekordhoppa i höjd.

Sedan gick han själv ut och knockade alla konkurrenter.

- Nu har vi lagt ribban för alla andra svenskar. Jag tror vi tar fyra medaljer i VM - och tre av dem blir guld, säger Christian.

Förbundskapten Ulf Karlssons målsättning med tre medaljer i VM, är inget Christian Olsson ställer upp på.

- Nej, jag är optimist. Jag tror vi tar minst fyra medaljer. Och efter den här starten tror jag att det blir tre VM-guld. Det kan bli fyra också.

Nämn två?

- Förhoppningsvis lyckas jag ta ett och jag är helt övertygad om att Carro vinner sjukampen. Jag tror stenhårt på Carro och det har jag gjort hela tiden. Redan innan tävlingen började.

Och de två andra?

- Kajsa och Stefan Holm. Båda kan ta guld, men jag är lite försiktig och säger att en av dem gör det. Sedan blir det ett silver eller ett brons.

- Jag stannar kvar i Paris sedan jag hoppat klart på måndag. Jag vill stanna och se Kajsa hoppa höjd. Jag tror det kan bli en av de värsta höjdfinalerna någonsin.

Men den störste favoriten är ändå Christian själv. Frågan är om någon svensk, någonsin, varit så överlägsen som han var i kvalet i går.

Han slog närmaste man med 25 centimeter och var över halvmetern före alla de andra.

Edwards hade ont

Christian Olsson är en av VM:s största guldfavoriter, speciellt som Jonathan Edwards bara klara 16,94 och grinade illa efter båda de hopp han gjorde.

- Ja, det syns väl att han inte är helt skadefri, säger Christian.

I kvalet försvann dessutom tvåan, femman och sexan på årets världsbästalista.

Enda fröet till hot mot Olsson kommer från Kuba.

Endast 18-årige kubanen David Giralt satte personligt rekord med ett hopp på 17,31, men det räcker inte långt i en final.

Är det en nackdel eller fördel att vara storfavorit?

- Det är väl mest en nackdel. Men jag koncentrerar mig bara på mig själv och försöker stänga ut allt runt omkring. Jag vet att jag kan hoppa längre än de 17,56 jag hade i kvalet.

Så överlägsen var Christian i kvalet

Mats Wennerholm