- Nu ska jag fira med att spela "skitgubbe”

Carro om en dag som slutade i den 7001:a himlen

SPORTBLADET

PARIS

Det var en dag som började med ett övertramp från avgrunden.

Men slutade i 7 001:a himlen med ett VM-guld.

Och därmellan förvandlades Växjötösen Carolina Klüft till en världskändis.

Foto: Scanpix
Världens bästa sjukamperska Carolina Klüft på presskonferensen.

Det avslutande 800-metersloppet blev bara en formsak. Inte ens Eunice Barber trodde nog att hon skulle kunna ta in 16 sekunder på Klüft.

- Jag lade aldrig upp någon speciell taktik inför loppet. Enda chansen att hon skulle kunna klara det skulle väl vara om jag fick kramp eller något, sa Carro.

Inte heller skandalen i 100-meterskvartsfinalen var något som kunde rubba Carros lugn.

- Nej, inte alls. Visserligen försvann nervositeten, men uppehållet blev så långt att spänningen hann komma tillbaka, sa Carro efter att hon gjort den sedvanliga rundan bland tv- och radiobolagen.

En runda där många fick nobben av Klüft, men inte Marion Jones som vikarierar för ett tv-bolag medan hon är mammaledig.

- Hon gratulerade mig och frågade vad jag ska göra i kväll. Jag sa som vanligt – att jag ska fira med att spela ”skitgubbe”.

Klüft gjorde en perfekt lopp. Lade sig i rygg på Barber och ryckte ifrån henne i sista kruvan och gick i mål på nya personbästat 2,12.12 – Klüfts sjunde presonliga rekord i VM varav två i spjut och precis vad som krävdes för att passera 7 000-poängsgränsen.

- Men jag hade inte en tanke på 7 000 poäng. Jag tänkte att om jag siktar på det och sedan missar kanske jag tar VM-guld och ändå är besviken, sa Carro.

- Jag är ju bara 20 år gammal, Europarekordet kan vänta ett tag.

Och besviken var det ingen som var den här dagen. Inte ens Eunice Barber som nog såg slaget förlorat redan efter några grenar.

Hyllades av publiken

Och inte den franska publiken, som visserligen fick se en favorit förlora men som fick en ny på köpet. Samma publik som skämt ut sig tidigare under 100-meterskvartsfinalerna hyllade nu svenskan när hon tog med sig resten av sjukampstjejerna på långdans runt Stade de France.

- Publiken var fantastisk. Tänk att dom stöttade mig trots att dom hade Barber i tävlingen.

Det Europarekord som Carro har inom räckhåll är 7 008 poäng och sattes av ryskan Larissa Nikitina 1989.

Carros resultat är det bästa som gjorts sedan 1992 i Sevilla av Silke Braun (6 985 poäng) och framför sig har hon bara sex resultat – alla gjorda av Jackie Joyner-Kersee.

Världsrekordet lyder på 7 291 poäng – bara så ni vet?

Och på den eviga frågan, som inte ens hann ställas, svarade hon:

- Jag kommer inte att ställa upp i längdhoppet. Nu ska det bli skitskoj att följa de andra svenskarna och få springa stafetten senare under VM.

Den enda lilla besvikelsen kanske var att pojkvännen Patrik Kristiansson inte kunde se Carros uppvisning utan laddade för sitt eget VM-deltagande.

- Patrik är alltid med mig även om han inte råkar vara på plats, precis som resten av min familj och mina vänner.

Stolt tränare

En som definitivt var på plats under varenda sekund av Carros tävling var tränaren Agne Bergwall. Hon stod i ett hörn och bara myste efter att hans adept gått vidare till dopningskontrollen.

- Det är fantastiskt, men det bevisar bara att det går att få fram världsstjärnor med organiserad gruppträning.

- Det kanske låter kaxigt, men jag vet vad den här tjejen kan och jag var aldrig orolig. Inte ens när hon hade två övertramp i längdhoppet.

Och vad framtiden beträffar;

- Det finns ju fortfarande ett antal rekord kvar att slå, och mästerskap att vinna

?

Patrik Johansson