Carro är svaret på drömmen om en ny lysande europeisk stjärna

SPORTBLADET

PARIS

En sak är att hela Sverige är övertygat om att Carolina Klüft är världens charmigaste sjukampare, bortsett från att vara den bästa. Nu är det bara att konstatera att ryktet har spritt sig. Ingen har bidragit bättre till det än huvudpersonen själv.

Men Carro är också svaret på drömmen om en ny, starkt lysande, europeisk friidrottsstjärna.

Carolina Klüft är sin egen bästa pr-byrå. På väg till Paris i går, läste jag den italienska och franska pressens omdömen. "Bedårande", "imponerande", "en napolitanska från norr", "elektrifierande". Snart har de inga superlativ kvar.

Jag såg 800-metersloppet på Stade de France bredvid två grånande fransmän som först ropade Eunice, Eunice och sedan liksom kom av sig.

"Hon är lika stark i huvudet som hon är i benen", sade Gilles med eftertryck om Carolina.

"Det kan inte vara ett spel"

"Det är ungdomens fräschör som kommer fram i de där minerna och gesterna", suckade Serge.

Hemligheten tycks vara att det verkligen går fram att Carolina Klüft är sig själv när hon gestikulerar och gör miner rakt in i kameran.

"Med amerikanska stjärnor brukar man känna att det inte är riktigt äkta. Men i Carolinas fall kan det bara inte vara ett spel", kommenterar Steve Landells som skriver för brittiska Athletics Weekly. Han erkänner också att han var lika nervös inför Carolinas tredje längdhoppsförsök som han brukar vara när det är någon britt i tagen.

Inte dåligt. Charlie Mahler från The Denver Post har också synpunkter på Carolina. "Det är någonting med henne som person och idrottskvinna som för tankarna till fyrtiotalet", säger han. "Hennes kropp påminner om gamla tiders idrottskropp utan jättelika muskler. Och hon verkar så glad på ett så ursprungligt sätt".

Hon är svaret på världens längtan

Jag stöter på italienska tv-bolaget Rais kommentator på mediacentret. Han gillar Carolina och säger att nu har hon slagit igenom på riktigt i Italien också. Lite hjälp på traven har hon fått, menar han. Dels därför att fransmännen med utstuderat sinne för dramaturgi, lade den i alla avseenden spektakulära duellen mellan Carolina och Eunice Barber precis i början av VM. Och dels därför att hon är svenska.

"En engelsman skulle aldrig heja på en fransman och en italienare drar sig för att hålla på en tysk. Men för en skandinav kan vem som helst vara "tifoso", säger Franco Bregagna.

Tydligen även en kines, för på presskonferensen sitter Peng Chu från Beijing Youth Daily och tindrar med ögonen.

"Hon förmedlar en totalt ny bild av Sverige. I Kina uppfattar vi svenskar som väldigt konservativa. Hon är så annorlunda, så trevlig".

Sponsorerna måste gnugga sina händer. Klüft är svaret på friidrottsvärldens längtan efter en ny europeisk stjärna. Hon är god och glad, ursprunglig och okontroversiell, till synes ren som källvatten och kommunikativ. Hon talar inte i floskler. Hon säger saker. Roliga saker som kan bli rubriker i vilket land som helst.

Och vad är egentligen mer imponerande idrottsligt, än en kvinna som håller världsklass i sju grenar?

Längre ned på sidan – internationella kommentarer om Klüft.

Kristina Kappelin

ARTIKELN HANDLAR OM