Det här är det största i svensk friidrottshistoria

SPORTBLADET

Carolina Klüft har skrivit in sig i den svenska idrottshistorien.

Hon är redan av en av de största friidrottare vi haft genom tiderna – och fortfarande bara 20 år.

Hur är det möjligt?

Här är sju frågor och sju svar – min egen sjukamp.

1. Är det här det största som hänt i svensk friidrottshistoria?

– Ja, jag tycker det. De enda som kan konkurrera är Anders Gärderud och Patrik Sjöberg. Gärderuds OS-guld i Montreal 1976 var mäktigt och tiden står sig än

i dag. Patrik Sjöberg tog OS-silver som 19-åring i Los Angeles och VM-guld i Rom som 22-åring. Det var i det sällskapet Carolina Klüft slog sig in i går. I mina ögon står det mellan Klüft och Gärderud och kan inte riktigt kora en vinnare, så här tätt inpå Carro-bragden.

En råtalang

2. Men sakta i backarna nu – 7 000 poäng och 20 år. Hade hon varit grekiska hade alla skrivit att hon var dopad?

– Ja, men det beror på helt andra orsaker. Dopningskontroller i Grekland har nästan varit obefintliga, folk har flytt från hotell när dopningspolisen dykt upp och de tränar innanför bevakade murar. I Carolina Klüfts fall vet jag att hon dopningstestats cirka tio gånger bara i år. Det har både varit efter tävling och oannonserade tester, både av svenska RF och internationella WADA. Det finns det papper på. Hon är i stället ett strålande bevis för att det går att bli bäst utan att dopa sig.

3. Hur har hon blivit så bra?

– Kort svar. En råtalang med rätt karaktär. Hennes största talang är förmågan att ta till vara talangen. Det finns inga genvägar för den som vill bli bäst och det är år av hårt arbete och hinkar av svett som ligger bakom. Plus en mycket kompetent tränarstab.

4. Och hur bra kan hon bli?

– Jag har tidigare skrivit att hon inte kommer att kunna slå Jackie Joyner-Kersees världsrekord på 7 291 poäng, men väl komma över 7 000 poäng. Det gjorde hon i går. Nu vågar inte ens jag gissa. Men Joyner-Kersees rekord är grymt och Carro har de 290 tuffaste poängen kvar. Men får hon fortsätta vara skadefri i fem år till, kan hon vara där. Men det kommer att ta tid.

5. Är hon verkligen sådär totalt ointresserad av poäng och pengar som hon påstår?

– Ja. Carolina Klüft är inte som andra. Det kan jag säga efter att ha följt henne på nära håll sedan i fjol. Hon har bara skoj och önskar alla gott. Jag trodde det var lite spel för galleriet i början, men hon är faktiskt sån. Hon är rörande social mot alla i sin omgivning.

Inre trygghet

6. Var får hon kraften i från?

– En inre trygghet. Hon är så trygg i sig själv att hon inte är det minsta rädd för att misslyckas. Jag tror det är största hemligheten.

7. Till sist, kan någon hota henne i framtiden? Hon är ju helt överlägsen?

– Ja, hon är överlägsen just nu. Det finns ingen tjej som varit i närheten av Carolina Klüfts kapacitet sedan slutet på 80-talet, då dopningen var utbredd. Det gör henne ännu större i mina ögon.