”Nu ska jag iväg och heja på de andra svenskarna”

Carolina Klüft är på allas läppar - men själv tar hon det med ro

SPORTBLADET

PARIS

När Carolina Klüft vaknade upp i morse var det om omslagsflicka på många av världens stora tidningar.

Men det hade huvudpersonen själv inte en aning om.

- Jag har inte sett några löpsedlar. Jag har haft en lugn och skön morgon, och senare i dag ska jag i väg och heja på övriga svenskar, sa Carro till världspressen.

Foto: scanpix
En avslappnad Carolina Klüft höll presskonferens - dagen efter bragden i Paris.

Världens bästa sjukampare tar uppståndelsen med ro. Ja, hon verkar närmast omedveten om den. När en engelsk journalist frågade hur det känns att vara friidrottsvärldens nya ”glamour girl” så förstod hon först inte frågan.

- Jag bryr mig inte så mycket om vad tidningar skriver, eller om medaljer och sånt. Det viktigaste är vänner och familj och att jag får göra det jag tycker om.

- Medaljer hamnar i en låda och rostar. Det viktigaste är vad som finns härinne, sa hon och pekade på bröstet.

Huvudperson i ny reklamfilm

Men vad nu än charmtrollet från Växjö tycker om saken så är hon en megakändis. Hennes huvudsponsor, en stor amerikansk skotillverkare, visade stolt upp en ny annonskampanj med henne. Dessutom berättade man att hon är huvudperson i en ny reklamfilm som kommer att visas i USA och stora delar av världen inom kort.

Dessutom bjöd man henne till New York när hennes far ska springa maraton där, och så fick Carro erbjudande om en resa till ett valfritt semestermål senare i höst.

Men än har hon mycket jobb kvar innan det är dags för semester. Först ska hon springa VM-stafett med systrarna Kallur och Jenny Ljunggren.

- Jag tror vi har en bra chans att slå det svenska rekordet och i så fall kan det med lite tur räcka till final.

Och om det är nån som vet hur man slår rekord så är det Carolina Klüft, som satte pers i nästan alla grenar under sjukampen.

Sedan skrämde hon upp de finländska journalisterna när hon sa att hon kanske ställer upp i sex grenar i Finnkampen – också det ett rekord i så fall.

”Ville helst spela fotboll”

Hela familjen Klüft var på plats i Eiffeltornet och till och med lillasyster Martina fick sin del av rampljuset när Carro berättade att det var hon som fått henne att börja med friidrott.

- Jag ville helst spela fotboll, men när jag prövat på friidrott tyckte jag att det var så kul att jag fortfarande är kvar.

Efter att ha klarat av ett gäng tv-bolag väntade sedan färd ut till Stade de France för att heja fram Sveriges övriga guldhopp.

- Både Stefan Holm och Christian Olsson är grymma, och jag tror att de kommer att få uppleva något riktigt häftigt. Jag hoppas att jag har påverkat dom lite posi tivt i alla fall.

Patrik Johansson