Stefan Holm hoppade hem en silvermedalj

– Jacques var bäst i dag

SPORTBLADET

Det räckte inte hela vägen

Men Stefan Holm fixade sin livs första medalj i ett utomhus-VM.

Silver – och Sverige fortsätter plocka medaljer.

Foto: Reuter
Stefan Holm stannade på 2,32 i måndagens höjdfinal och hoppade hem en silvermedalj.

Sydafrikanen Jacques Freitag var ett nummer för stor. Två lysande hopp på 2.32 och 2.35 räckte till seger för en Freitag som darrat tidigare.

– Jacques var bäst i dag. Det var bara att acceptera, sa Stefan Holm, till TV4, direkt efter tävlingen.

– Han gjorde 2.35. Och det gjorde inte jag.

Jacques Freitag konstaterade också att han hade problem till en början, men att han plötsligt hittade känslan. Och skrattade och sa:

– Det var ett nöje att slå er.

Stefan Holm var besviken. Men för svenskt vidkommande var medaljen mycket välkommen. Med ett guld och ett silver är tävlingarna i Paris den största svenska framgången i ett friidrotts-VM.

Stark inledning

Stefan Holm visade direkt att det var han och ingen annan som skulle ge sydafrikanen en match.

Han stod över första omgången, gick in på 2.20 och gled lätt över. Och svensken fortsatte att hoppa bra. Nästa hopp – på 2.25 – tog han med mycket god marginal.

Tillsammans med James Nieto, Jaroslav Rybakov, Michail Tsvetkob och Mark Boswell skaffade Stefan Holm redan då ett litet slagläge – genom att hoppa felfritt.

På nästa höjd – 2.29 – ryckte Holm. Det såg inte helt stabilt ut och ribban darrade något – men svensken var fortfarande felfri. Det var också ryssen Michail Tsvetkob och kanadensaren Mark Boswell, som stod över höjden.

Plötsligt sviktade Stefan Holm. Det var nära, men svensken rev 2.32. Samtidigt seglade sydafrikanen Jacques Freitag över och ledningen var borta.

Men Stefan Holm plockade fram psyket och styrkan när den behövdes som bäst. Han med ett lätt darr fixade 2.32 i andra och la sig på silverplatsen.

Redan då hade Stefan Holm medaljen i sin hand. Ställningen var Jacques Freitag, Stefan Holm och Mark Boswell.

Nästa höjd – 2.35 – krävde årsbästa och en tangering av personbästa av Stefan Holm. Och han hade guldläge när Freitag missade i första.

Men det räckte inte riktigt. Stefan Holm rev, medan Jacques Freitag fick in en kanonträff i andra och seglade över. I andra var det nära, men svensken missade.

Det gjorde Mark Boswell också och plockade hem bronsmedaljen.

Stefan Holm hade silvret i sin hand. Och det var där det stannade.

Han rev i sista försöket på 2.35 – och silvret var Sveriges och Stefan Holms.

Resultat:

Stefan Holm

Mattias Lundell