Världsmästarens dopningsprov hemlighölls av USA

Jerome Young har tidigare testats positivt för dopning

SPORTBLADET

PARIS

Jerome Young, nykorad världsmästare på 400 meter, tog emot sin guldmedalj på Stade de France under onsdagskvällen.

Men den amerikanska nationalsången hade en falsk klang sedan det visat sig att Young tidigare testats positivt för dopning - och att detta hemlighållits av det amerikanska friidrottsförbundet.

Young kunde tack vare mörkläggningen hjälpa USA till OS-guld i stafett i Sydney för tre år sedan.

Enligt tidningen Los Angeles Times testades Young positivt för anabola steroider redan 1999, men klarade sig undan en avstängning då dopningsprovet hemlighölls av det amerikanska friidrottsförbundet (USATF). Den nu 27-årige ex-jamaicanen vann sedan en intern överklagan och tilläts att springa för USA:s guldvinnande stafettlag på 4 x 400 meter i Sydney-OS året därpå.

Trots att Young bara deltog i försöksloppen anser många att det guldet nu förlorat sitt värde. Dick Pound, ordförande i antidopningsbyrån Wada, är en av dem:

- Det här kastar inte bara en skugga över den medaljens legitimitet - den totalt förstör den, kommenterar kanadensaren i LA Times.

Inte överraskad

Det har länge cirkulerat ett rykte om att en av de amerikanska guldmedaljörerna från OS i Sydney lämnat ett positivt dopningsprov.

- För mig är det inget överraskande namn. Det länge antytts att det skulle vara en stafettlöpare och då är det ju inte så många att välja på, säger Arne Ljungqvist, svensken som är vice ordförande i Internationella friidrottsförbundet (IAAF) och ordförande i IOK:s medicinska kommitté.

Att nu Youngs namn kommer upp till ytan är bra anser Jacques Rogge, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK). Enligt Rogge behöver nu inte de andra amerikanska guldmedaljörens rykte svärtas ned ytterligare:

- För oss har det tidigare varit en misstanke mot alla amerikanska friidrottare. Vi visste helt klart att en amerikan testat positivt, säger Rogge till LA Times.

USATF försvarar ändå mörkläggningen och hänvisar till ett beslut av Idrottens skiljedomstol (CAS) tog i januari i år:

- Det här fallet inträffade under perioden 1996-2000. Enligt beslutet i skiljedomstolen är fallen under den tidsperioden inte offentliga, säger en amerikansk ledare till den franska nyhetsbyrån AFP.

- Det var ett väldigt märkligt beslut. CAS hävdade att amerikanerna borde ha lämnat ut namnen då det hände, men att de inte behöver göra det nu, säger Arne Ljungqvist till TT.

Friades av B-analys

Enligt skiljedomstolens beslut slipper USATF att uppge namnen på totalt 17 dopningsmisstänkta friidrottare, trots påtryckningar från IAAF. USATF hävdade att de 17 aktuella idrottarna visserligen lämnat prover som gav positiva resultat i A-analyserna, men friades då B-analyserna inte kunde bekräfta de positiva resultaten på grund av felaktig laboratoriehantering.

CAS gav USATF rätt på "alla principiella grunder".

- För oss i IAAF är fallet därför nedlagt, vi måste respektera skiljedomstolens beslut, säger Arne Ljungqvist, som ser små möjligheter att Young fälls för dopning:

- De enda möjligheten att fallet tas upp på nytt är om han erkänner att ha dopat sig.

Och det lär inte ske. På onsdagen var det åter "locket på", både från USATF och Youngs advokater.

Det var på tisdagskvällen som Young vann sitt livs största seger när han sprang hem VM-guldet på 400 meter.

Hans segertid var 44,50.

Men få lär minnas den sluttiden, betydligt fler rubrikerna efteråt.

Lars Markusson/TT