Succé eller fiasko - foten avgör allt

Kajsa: Jag har aldrig varit så osäker som nu

SPORTBLADET

PARIS

Här är foten hela Sverige pratar om.

Hur högt kan den nå i VM-finalen på söndag?

- Det beror på hur hälsenan reagerar efter kvalet. Jag har aldrig varit så osäker som just nu, säger Kajsa.

Foto: Peter Kjellerås
Foten avgör Irritationen gör att hälsenan blir stel och drar ihop sig. Nu har Kajsa tränar upp maximal elasticitet i hälsenan under tre veckors träning. Foten utsätts för flera hundra kilos tryck i ansatsen, även om det inte är Kajsas upphoppsfot som är den högra. När det gör ont och senan är stel sjunker hon ner i ansatsen och kommer fel. Då river hon.

En smärtstillande spruta skulle garantera en smärtfri fot i VM-finalen på söndag.

Den svenske landslagsläkaren Sven Jönhagen säger:

- Det skulle gå att ta bort smärtan delvis i foten. Det vore fullt möjligt.

Vägrar ta sprutor

Men Kajsa vägrar.

- Nej, det var så det här problemet uppstod förra gången. Jag tog en smärtstillande spruta inför finalen i inne-EM i Wien förra våren. Det var då hälsenan brast. Så jag tänker inte riskera det igen. Det är OS nästa år och det är mitt största mål.

- Nu får det gå som det går och så får jag gå till botten med det här problemet under hösten. Jag kan inte ha det så här nästa säsong också.

I VM finns bara två tänkbara scenarier för Kajsa - ny succé eller en ny djupdykning.

Inga höga höjder

- Jag har kunnat hoppa på träningslägret i Annecy, men det har inte varit några skyhöga höjder. Jag har inte gått på max. Så jag vet inte alls hur det kommer att kännas när ribban kommer upp mot två meter i en eventuell VM-final.

Känner du dig som ett medaljhopp?

- Jag hoppas ju det. Men det är svårt att säga just nu. Har jag rätt dag och hälen håller kan det bli riktigt högt. Men har jag en dag då jag knappt kan springa blir det svårt. Så det kan gå åt båda hållen.

Men VM-feber har hon redan.

- Så fort jag kom in genom porten till VM-byn så kände jag att nu är det allvar. Det är nu det verkligen gäller. Jag har gått in i ett annat skede rent mentalt. Samtidigt känns det mer nervöst än vanligt och jag har försökt tona ner pressen på mig själv.

Hoppar utan press

Nu kan hon dessutom hoppa utan den vanliga pressen utifrån, då Sverige uppfyllde förbundskapten Ulf Karlssons mål på tre VM-medaljer, redan de tre första VM-dagarna och tog ytterligare en i går.

- Ja, det lättar bördan, säger Kajsa.

Hon har egentligen inga glasklara svar på någonting.

Hon kan inte påverka sin hälsena det minsta, bara hoppas att den håller efter det drygt tre veckor långa uppehållet sedan DN-galan.

Ont hela sommaren

- Det finns många scenarier. Ibland gör det ont redan då jag börjar hoppa och blir bättre och bättre. Ibland är det tvärtom. Men jag har inte gjort en enda tävling den här sommaren, då det inte gjort ont.

- Så känslan inför det här mästerskapet är helt annorlunda än tidigare år. Jag har bara känt mig så här osäker en gång tidigare och det var inför inne-VM i Lissabon 2001.

Den gången blev det guld.

Kajsa kan bara hoppas att den historien upprepar sig.

Mats Wennerholm