Dopad?

White riskerar missa OS: Svårt att komma ihåg allt man tar på en dag

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS & GETTY IMAGES
Sprinterdrottningen Kelli Whites dopningsprov visade spår av det centralstimulerande medlet Modafinil. Medlet finns ännu inte på Wadas lista över förbjudna preparat. White riskerar ändå att förlora sina guldmedaljer - och i värsta fall stängas av från OS i Aten.
SPORTBLADET

PARIS

Kelli White var samlad men spänd i går kväll, när hon försvarade sig mot anklagelserna om dopning.

Men VM:s sprinterdrottning löper stor risk att förlora sina guldmedaljer i VM. I värsta fall, blir det avstängning från OS i Aten.

I en proppfull presslokal i VM-arenans källare, läste Kelli White upp ett långt uttalande.

- Bara misstanken att jag skulle vara skyldig till doping skadar mig och sårar mig, sade hon bland annat. Tidigare i veckan vann hon både damernas 100- och 200-meterslopp.

Men i Whites urinprov efter 100-metersloppet fanns spår av Modafinil.

Har narkolepsi

Det är en centralstimulerande substans som ingår i läkemedlet Provigil.

Kelli White förklarade i går att hon tar det mot narkolepsi eller sömnsjuka.

Ingen har tidigare haft en aning om att hon lider av sjukdomen. De som har den, kan helt plötsligt somna i olika vardagliga situationer.

- Jag själv och flera av mina familjemedlemmar har sjukdomen och jag tar medicinen sedan några månader.

Eftersom Modafinil inte förekommer på internationella antidopingbyrån WADA:s lista över förbjudna medel mer än som "besläktad substans", trodde White att det var fritt fram att använda Provigil.

"Tar det inte varje dag"

Men av någon anledning skrev hon inte upp preparatet på det formulär som alla idrottsmän får lämna in i samband med dopningstester. Detta trots att hon deklarerade flera andra medel.

- Jag tar inte Provigil varje dag. Ibland är det svårt att komma ihåg allt man har tagit på en dag, löd förklaringen i går.

- Jag tror vi förlorar huvudfrågan här. Jag har arbetat så otroligt hårt för att nå fram till det jag uppnått under VM. Eftersom jag vet att jag är oskyldig, är jag säker på att allt slutar väl och att jag får behålla mina medaljer.

Men för Internationella Friidrottsfederationen IAAF, är fallet långt ifrån utagerat. Organisationen har påbörjat en grundlig utredning, som väntas ta flera veckor.

Om det inte kan bevisas att Kelli White lider av narkolepsi, riskerar hon en stark varning, blir diskad från VM och får lämna tillbaka medaljen på 100 meter.

Provsvaren från 200-metersloppet är ännu inte klara.

I värsta fall blir det dessutom avstängning i två år. Detta om IAAF klassar Modafinil som likvärdigt med amfetamin.

- Vi håller på att kontakta experter världen över för att bedöma hur substansen ska klassas. Det finns fall där Modafinil har används av idrottsmän som prestationsförhöjande medel, sade IAAF:s vice ordförande och antidopningsexperten Arne Ljungqvist i går.

Enligt Ljungqvist kommer Modafinil att stå på Wada:s svarta listan OS-året 2004.

Kelli White hoppade av stafetten i går men får fortsätta tävla tills resultatet av utredningen är klart.

Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM